Home

Achtergrond

Winst ForFarmers doet koers goed

De grootste stijger op de beurs in de pool van agrifoodbedrijven in afgelopen week was mengvoerbedrijf ForFarmers.

Het bedrijf maakte op dinsdag zijn jaarresultaten van 2017 bekend. Dat zorgde voor een koersstijging van 9,5%. ForFarmers boekte vorig jaar een winst van bijna 10%, die daardoor steeg naar € 58,6 miljoen. De omzet nam toe tot € 2,22 miljard, een stijging van iets meer dan 5%. Het bedrijf profiteerde van de verbeterde economische omstandigheden van boeren, die daardoor meer mengvoer en ook meer prestatievoeders kochten.

Logistieke problemen in Verenigd Koninkrijk

De resultaten waren in alle landen waar het mengvoerbedrijf actief is, goed, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Daar daalden zowel de omzet als de winst, onder andere door logistieke problemen. Het bedrijfsresultaat daalde met maar liefst 63,8%. ForFarmers heeft echter maatregelen getroffen en verwacht verbetering. Over de Brexit maakt het bedrijf zich niet zo veel zorgen. Het verwacht zelfs te profiteren van de Britten die uit de EU stappen. Het moet de beleggers positief verrast hebben, want de koers steeg naar de € 10 per aandeel.

Joesley Batista vrij

De tweede grote daler was het Braziliaanse pluimveeslachterij JBS. Op 9 maart werd bekend dat de voormalig topman van JBS, Joesley Batista, werd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij werd, samen met zijn oudere broer, gearresteerd in september vorig jaar, nadat ze eerder in het jaar een deal sloten met het openbaar ministerie in een poging aan vervolging te ontsnappen. De vrijlating van de voormalig topman biedt de investeerders mogelijk weer toekomstperspectief. De koers steeg namelijk met 7,7% naar $ 10,13 per aan deel.

Overnamegesprekken Bunge en ADM vastgelopen

De grootste daler van de week was handelsconcern Bunge met 4,1%. Via bronnen dicht bij het vuur werd bekend dat de overnamegesprekken tussen Bunge en concurrent ADM zijn vastgelopen. Bunge boekt niet zulke goede resultaten en een overname zou het bedrijf een boost kunnen geven. Nu de gesprekken spaak lopen, reageerden de beleggers daar op met de verkoop van aandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.