Home

Achtergrond 11 reacties

Steeds meer Franse boeren gaan biologisch

De markt voor biologische producten groeit zeker in Frankrijk al jaren sterk. Ook het aantal biologisch werkende boeren en tuinders neemt toe, maar dat is toch niet snel genoeg om de doelen van Parijs te halen.

Vorig jaar waren er om precies te zijn 36.664 biologische boeren en tuinders in Frankrijk. In dat jaar hadden weer 4.400 landbouwers de overstap afgerond en konden ze zich biologisch noemen. Samen bewerken deze biologische boeren, tuinbouw en wijn meegerekend, nu 1,77 miljoen hectare. Dat is 6,5% van het totale landbouwareaal en een verdubbeling in acht jaar tijd. Bovendien is voor nog ruim 0,5 miljoen hectare de omslag naar biologisch in volle gang.

1 op 12 Franse boeren is biologisch

Frankrijk is daarmee wat areaal betreft het derde ‘biologische land’ in Europa, na Spanje en Italië maar vóór Duitsland, blijkt uit cijfers van Agence Bio. Ruim één op de twaalf Franse boeren of tuinders werkt nu geheel of gedeeltelijk op deze manier. De belangrijkste sectoren zijn groente, granen en wijnteelt, die ieder met ruim 5.000 primaire producenten vertegenwoordigd zijn. Daarnaast zijn er ook ruim 4.000 akkerbouwers die biologisch veevoer leveren, een kleine 3.700 fruittelers en bijna 3.300 biologische melkveebedrijven.

Uitsluitend biologische eieren

De varkenshouderij blijft sterk achter, want daar zijn niet meer dan 300 Franse boeren biologisch bezig. Verder zit de sterkste groei in de leghennen. Dat heeft alles te maken heeft met het feit dat veel Franse winkelbedrijven hebben aangekondigd dat ze over een paar jaar uitsluitend biologische eieren willen verkopen.

Biologische groenteteler in Perenchies, Frankrijk. Vorig jaar waren er om precies te zijn 36.664 biologische boeren en tuinders in Frankrijk. - Foto's: ANP
Biologische groenteteler in Perenchies, Frankrijk. Vorig jaar waren er om precies te zijn 36.664 biologische boeren en tuinders in Frankrijk. - Foto's: ANP

Al die agrariërs zetten hun producten – meestal via verwerkers – af op een markt die vorig jaar volgens een eerste schatting goed was voor een omzet van € 8 miljard. Dat is 16% meer dan in 2016, een aanzienlijk sterkere toename dan de voedingsmarkt als geheel. Ondanks dat hoge cijfer is de groei echter wel wat afgezwakt vergeleken bij de uitbundige jaren tot 2016. Die markt wordt verdeeld onder 4.752 ‘distributeurs’ ofwel winkels en andere verkooppunten. Ook daar zit een sterke groei in, want een jaar eerder waren het er nog net 4.000.

Supermarkten geven biologisch meer plek

Frankrijk kent een flink aantal winkelketens die gespecialiseerd zijn in biologische voedingswaren, zoals het snelgroeiende Biocoop, dat meer dan 430 filialen telt. Daarnaast geven ook supermarkten biologische producten steeds meer een plaats. Agence Bio signaleert daarbij dat de grotere winkels de laatste tijd een steviger plaats in het biologische segment weten te veroveren ten koste van de speciaalzaken.

Frankrijk kent een flink aantal winkelketens die gespecialiseerd zijn in biologische voedingswaren, zoals het snelgroeiende Biocoop, dat meer dan 430 filialen telt. Daarnaast geven ook supermarkten biologische producten steeds meer een plaats.
Frankrijk kent een flink aantal winkelketens die gespecialiseerd zijn in biologische voedingswaren, zoals het snelgroeiende Biocoop, dat meer dan 430 filialen telt. Daarnaast geven ook supermarkten biologische producten steeds meer een plaats.

90% van de Fransen vindt biologisch belangrijk

Agence Bio, dat zowel de landbouwers als de verwerkers vertegenwoordigt maar ook als certificerende instantie optreedt, ziet de toekomst onverminderd optimistisch tegemoet. ‘’Alle seinen staan op groen, de producenten zitten op marstempo en de cijfers van de consumptie zijn zeer positief. Driekwart van de Fransen zegt minstens één keer per maand een biologisch product te eten of te drinken. 90% zegt de biologische productie ook belangrijk te vinden voor het milieu of voor de gezondheid. Bio heeft dus de wind in de zeilen.”

Die wind komt mede van de regering in Parijs, die graag wil dat in 2022 15% van het landbouwareaal biologisch wordt gebruikt of bewerkt. Of dat gezien het huidige omschakelingstempo wordt gehaald, is echter hoogst onzeker.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Allemaal mooi maar als je meer dan 10 jaar mineralen afvoert, kom je toch in de problemen. De meeste bioboeren frauderen een beetje om gangbare mineralen op hun bedrijf te krijgen. De ene krijgt (paarden)mest en de ander weidt zijn pinken bij een gangbare boer. De grond maar ook de dieren worden steeds magerder. Ik weet niet of bv biomelk wel genoeg voedzame mineralen bevat. Koeien die te weinig mineralen krijgen zullen wel minder mineralen in hun melk doen. Kleine kinderen die biomelk krijgen moeten hierdoor misschien wel twee keer zoveel melk drinken. Bio is mooi maar alleen voor de eerste 10 jaar. Na 20 jaar gaat het niet meer.

 • alco1

  Biologisch is net als de linkse politiek.
  Het mergelt land uit.

 • raymond

  Schandalige reacties, mag dat zomaar Boerderij?

 • Jan-Zonderland

  @Raymond. Kunt u uw reaktie ook even onderbouwen ?

 • alco1

  @raymond.
  Biologisch kan perfect, maar dan moet de consument van biologische producten weer een kakpot gebruiken en de feaces zonder waspoeders, medicatie en ander soort troep terug brengen naar de boer zijn akker.

 • A1967

  De boer die biologische producten verkoopt is verantwoordelijk voor de producten tot ze van zijn erf af gaan, niet voor wat de consument er daarna mee doet, is dit bij gangbaar anders?

 • Soms

  Wat jammer dat er weer zo gepolariseerd wordt. Alsof gangbaar en bio elkaars tegenpool zijn. Het is juist goed dat er verschillende productstromen op de markt zijn. Lat de consument zelf zijn/haar keuze maken, daar zijn ze mans genoeg voor. Ook om zelf het verschil te beoordelen over gangbaar, bio, A2-A2, vlog, jersey, AB-vrij, weidemelk of wat dan ook. Het zijn allemaal mogelijkheden om wat extra voor je product te kunnen vangen, want de consument blijkt bereid te zijn de meerprijs te betalen. Bovendien schuift gangbaar ook steeds meer op naar sommige van deze producten. Maak daarom als ondernemer gewoon je eigen keuze, maar geef niet af op iemand die een andere keuze maakt.

 • alco1

  @Soms.
  Natuurlijk moet iedereen zijn eigen keuze maken.
  Maar als die keuze iets is waar iedereen van gaat zeggen van: "dat is het".
  Dan wordt die markt overspoeld en verdwijnt de meerprijs als sneeuw voor de zon.
  Maar wat nog erger is dat die productie wijze verplicht wordt en dan kun je onze Nederlandse landbouw wel afschrijven.
  En daarom klinkt het misschien hard, maar biologisch heeft geen toekomst voor iedereen.
  Het is een productiewijze als kolfje naar de hand van de natuurbeweging, die diversiteit wil zien en via biologisch dit vanzelf in de schoot geworpen krijgt, maar zoals gezegd kunnen wij daar geen boer mee blijven en bv Nederland een heel mooie 'schurkenstaat' mee zal worden.
  Zijn we er dan toch weer ingetuind!!!

 • farmerbn

  In mijn eerste reactie wilde ik aangeven dat pure bio niet betsaat en zeker niet voor een lange termijn. Dat zal ook de reden zijn dat bioboeren gangbare mineralen mogen gebruiken. Dan ben je in mijn ogen niet puur bio. Voorstanders van bio moeten weten dat puur bio voor een lange termijn niet mogelijk is. Ze moeten minder hoog van de toren blazen en minder laagdunkend doen naar gangbare boeren. Ook moet er duidelijkheid komen hoelang je puur biologisch kunt boeren met hetzelfde vee en land.

 • A1967

  Farmerbn# onzinreactie, oa op de site van SKAL staat precies omschreven waar de bio boeren aan moeten voldoen, is openbaar , gewoon voor iedereen te lezen. De controle hierop is streng en reken er maar op dat iedere bio boer hier aan voldoet. Dat deze boeren een manier gevonden hebben om een boterham te verdienen in een tijd waarin het voor alle boeren ontzettend moeilijk is, ook vanwege de heel veel onterechte kritieken. En dat ze trots zijn op wat ze produceren, staat los van hoog van de toren blazen. Het heeft meer te maken met uw beperkte kennis van deze boeren en bio in het algemeen.

 • farmerbn

  Precies, SKAL laat gangbare mest toe maar ook 6 kg koper per ha per jaar en gifstoffen. Zo zijn er veel meer voorbeelden. Iedereen weet dat dat eigenlijk geen bio is. Wordt er onderzoek gedaan naar hoelang bio mogelijk is voordat het vastloopt. Of krijg je dan steeds meer ontheffingen om de boel draaiende te houden? Hoelang werkt de langstwerkende bioboer al biologisch en hoe voorkomt hij schraal vee en schraal land?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.