Home

Achtergrond 19 reacties

Schouten maait gras voor voeten Kamer weg

Groot vuurwerk is niet te verwachten bij het I&R-debat, hooguit wat sterretjes. Landbouwminister Carola Schouten maaide het gras al voor de voeten van de Kamer weg, door te zeggen dat ze de impact van haar maatregelen had onderschat.

De Tweede Kamer debatteert donderdag 15 maart met landbouwminister Carola Schouten over de I&R-affaire in de melkveehouderij. De grootste storm over de kwestie is echter al gaan liggen.

Moeite met grote woorden

Veel Kamerleden, van links tot rechts, hebben moeite met de grote woorden van minister Schouten, die in eerste instantie 7.700 bedrijven noemde waar mogelijk was gefraudeerd. Later werden ruim 2.000 bedrijven geblokkeerd omdat de I&R-gegevens niet klopten met de gegevens van de melkcontrole. Melkveehouders reageerden boos en uit het veld geslagen: ze vinden dat ze ten onrechte als fraudeurs zijn neergezet. Vorige week bleek dat 1.800 bedrijven inmiddels weer zijn vrijgegeven. De I&R-gegevens van de veestapel op deze bedrijven zijn weer op orde.

Minister Carola Schouten, hier op de SGP-Jongerendag op 10 maart, vertelde eerder aan Boerderij dat ze de invloed van haar handelen had onderschat. Foto: ANP
Minister Carola Schouten, hier op de SGP-Jongerendag op 10 maart, vertelde eerder aan Boerderij dat ze de invloed van haar handelen had onderschat. Foto: ANP

Veel fracties zijn kritisch over het optreden van de minister. “Ze heeft de impact van deze actie op de boerengezinnen echt onderschat”, vindt Jaco Geurts (CDA). Helma Lodders (VVD) onderschrijft dit. Beide fracties zullen de minister vragen hoe ze het vertrouwen van de sector, maar ook van Brussel gaat herstellen, zeker gezien de lopende derogatieonderhandelingen.

Geen steviger excuus

Het is echter niet te verwachten dat de Kamer van de minister een steviger excuus richting de sector gaat vragen. Vakkundig maaide Schouten het gras voor de voeten van de Kamer weg door al aan te geven dat ze de impact van haar actie om zoveel bedrijven te blokkeren had onderschat. “Maar de oorlogstaal in het begin van de affaire was wel wat voorbarig”, vindt Frank Futselaar (SP). GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff wil de minister aanmoedigen om vooral brutaal te zijn en te blijven in de aanpak van fraude, zeker nu hij constateert dat de landbouw een slachtofferrol kiest, nu de fraude kleiner lijkt dan aanvankelijk geschetst.

Kritiek op haar optreden en veel inhoudelijke vragen kan Schouten wel verwachten

Veel technische vragen

De I&R-affaire roept ook veel technische vragen op: hoe kan het I&R-systeem verbeteren, zodat de fouten in het systeem niet meer voorkomen? En de methode van datakoppeling voor het analyseren van gegevens, is dat wel een correcte methode? Moet er niet gewoon op de erven gecontroleerd worden? En waren de bedrijfsblokkades wel nodig? Was het niet mogelijk om op deze bedrijven dieren individueel te blokkeren?

De SGP zet grote vraagtekens bij de juridische onderbouwing van de massale bedrijfs- en dierblokkades. VVD‘er Lodders is ook benieuwd of de maatregel van het afschaffen van de KringloopWijzer nog in proportie staat tot de omvang van de fraude die is gepleegd.

Kortom: politiek gezien is niet te verwachten dat minister Schouten diep door het stof zal moeten, maar kritiek op haar optreden en veel inhoudelijke vragen kan ze wel verwachten.

Het debat is donderdag om 10.35 uur in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het debat is live te volgen via internet of via de app Debat Direct.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De ene minister mag wat meer liegen dan de ander.

 • wmeulemanjr1

  Rick Grashof zijn uitspraken zijn alleen gericht om zoveel mogelijk boeren in een kwaad daglicht te zetten, misselijk mannetje die het jammer vind dat het een enorm opgeblazen aktie blijkt te zijn inplaats van een grootschalige fraudezaak

 • nvanrooij1

  Die Grashof is inderdaad een misselijk mannetje
  Hoe zou hij andere bevolkingsgroepen benaderen als ze op dezelfde manier als de boeren ten onrechte in een kwaad daglicht waren gezet. Dan zou hij wel anders piepen en de minister ter verantwoording hebben geroepen. Dat figuur heeft maar een doel en dat is minder dieren en hoe hij dat bereikt zal hem worst wezen. Ik snap niet dat zo iemand zich volksvertegenwoordiger durft te noemen
  Ik vind het te zot voor woorden dat hier geen excuses worden aangeboden en de pers hier niet op reageert. Toen de zg. Fraude bekend werd was het topnieuws en nu het een sisser blijkt hoor of zie je ze niet meer

 • ENDE902

  @nvanrooij1 en @wmeulemanjr1,
  Ik vraag mij inderdaad af, wat de rol is van de heer Grashoff buiten het parlement. Is dit misschien de spin in het web van het antiveehouderij-netwerk in Nederland en heeft hij via contacten binnen het netwerk (ambtenaren, media)de kraan open gezet voor een flinke storm door de veehouderijsector. Gelukkig hebben we deze storm met ons gezonde boerenverstand weten te weerleggen, maar ik begrijp uit de uitspraak van de heer Grashoff dat we van deze man geen excuses hoeven te verwachten.

 • a van Gerwen

  @ende, ik denk dat Grashoff liever had gezien dat er wel degelijk flink fraude was gepleegd. Dat had veel beter in zijn politieke straatje gepast, nu is hij teleurgesteld dat het overgrote deel van de melkveehouders wel volgens de regeltjes heeft gewerkt en moet hij verder zoeken om de veehouderij te demoniseren.

 • hollandagri

  rik grashof kunnen ze beter minister van landbouw maken, dan heeft hij misschien aan het einde van de rit een handje vol boeren over ?? de rest heeft hij allemaal de nek om gedraaid. dat willen de groenen.

 • Attie

  En dat GroenLinks zou ook nog in de regering, nee dan liever Schouten al maait ze dan ook gras!

 • Achso

  Wat een ‚ zwijnerij‘ in Nederland.. verdorven mentaliteit van velen..

 • Schraar

  Ik vind helemaal niet dat Schouten het gras voor de voeten weg gemaaid heeft.
  Ze heeft alleen verklaart dat ze de impact onderschat heeft. Ze moet publiekelijk verklaren dat ze zich totaal vergist heeft, dat het storm in een glas water was en dat de melkveehouderij te goeder trouw is. Als er 7700 bedrijven verdacht verklaart worden voor meerlingfraude en het blijken er dadelijk minder dan 77 te zijn, dus minder dan 1% hiervan dan was dit nepnieuws.
  Ze dient de naam van de Nederlandse melkveehouders te zuiveren en dit publiekelijk te verklaren en ik hoop dat de Kamerleden haar hier aan gaan houden.

 • Almagro

  Wanneer Grashoff wil aanmoedigen om misstanden aan te pakken, laat hem dan in eigen huis beginnen. Groenlinks partijgenoot Van der Lee kneep als directeur van Oxfam stiekem een oogje dicht toen z'n medewerkers kinderen misbruikten. En dit is géén nepnieuws. Misselijk makende huichelaar!

 • 306lsa

  Grasshof moedigt aan om brutaal te blijven
  betekenis van brutaal : vrijpostig, onbeschaamd, onbeschoft

 • Jan-Zonderland

  De regering heeft boter op het hoofd. Hoeveel is er wel niet mis met de I&R van de mensen in Nederland ? Vluchtelingen die geen vluchtelingen zijn, kinderbijslag voor niet bestaande kinderen, afgewezen asielzoekers die illegaal in Nederland verblijven, uitkeringsfraude, gratis gekregen appartementen, fraude met bouwgrondsanering, etc etc. Wat een gotspe !

 • WJHDKremer

  In mijn praktiserende verleden heb ik schat ik wel 5 tot 10 keer meegemaakt dat op bedrijven in enig jaar 10 tot 20% tweelingen geboren werden. iedereen werd daar gek van, want alleen de geboorte zelf was "leuk",daarna kostte het veel geld.Ik wil hier alleen maar mee zeggen, wees voorzichtig met veroordelen. Dan maar met DNA bewijzen. Ik denk dat heel vaak zal blijken dat de onderste steen ook de bovenste steen blijkt te zijn.

 • DJ-D

  <>

  Ik kies liever terecht overigens de slachtoffer rol dan dat ik slachtoffers maak. Brutaal onbeschoft volk, die groen linksers.

  Generaliseren en verwijten maken kan ik ook wel maar je schiet er geen zak mee op.

 • Klaasvaak

  Misschien kan Mevrouw Schouten ook vertellen wie haar fanatieke adviseurs waren in deze kwestie? #bezemerdoor

 • Gat

  Het demoniseren van bevolkingsgroep. Wilders wordt er voor aangeklaagt, bij veehoudend Nederland is alles geoorloofd. Zorg dat je zaakjes goed voor mekaar hebt! Ze zijn puur erop uit je kapot te maken.

 • Firma Vellenga

  Ik volg het op het moment live. Partij voor de dieren en Groen Links sturen alleen maar aan op aftreden van minister en eigen verantwoording voor de boeren op het I&R systeem. Ze hebben werkelijk geen idee hoe alles werkt. Eng dat deze mensen steeds meer aanhang krijgen. Minister Geurts heeft ons goed verdedigt. Afwachten welke kant het verder uit gaat

 • DJ-D

  @Gat. Ja het is precies Wilders. Grashoff solliciteerd ook voor beveiliging om hem heen.

 • koestal

  Slordige minister met haar uitspraken om boeren te demoniseren,ze kan zeggen wat ze wil ,krijgt toch wel voldoende steun. Boeren zijn vogelvrij wild in Nederland,nu verwachten ze ook nog dat de boeren de weidevogels gaan sparen,en eerst de boeren maar in de grond trappen,geef mijn portie aan Fikkie.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.