Home

Achtergrond 1 reactie

Rendabele afzet mannelijk vee tegen voedselverspilling

Innovatie in de voedselketen en het verwaarden van reststromen moeten zorgen voor een grootschalige reductie van de voedselverspilling. Op deze manier hoopt een taskforce tegen voedselverspilling in het jaar 2030 de jaarlijkse verspilling te halveren.

Het ministerie van Landbouw, Voedselkwaliteit en Natuur maakt de komende 4 jaar €7 miljoen vrij om deze zogenoemde Taskforce Circulair Economy in Food bij te staan. Leden van de taskforce zijn kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven als Rabobank, Ahold, McDonald’s, Unilever, Sligro en Protix.

Mannelijk vee consumeren

Volgens de taskforce kan in de voedselketen de verspilling worden verminderd door restproducten rendabel af te zetten. Hierbij wordt de consumptie van mannelijke dieren uit de veehouderij en ‘buitenbeentjes’ uit de tuinbouwsector als voorbeeld genoemd. Ook andere restproducten die ontstaan tijdens de productie van voedsel kunnen een betere bestemming krijgen door het te gebruiken in veevoer of voor de productie van duurzame energie.

Wetgeving versoepelen of schrappen

Daarnaast gaan leden van de taskforce de wetgeving onder de loep nemen. Subsidies op bijvoorbeeld biovergisting zorgen ervoor dat voedsel niet voor de juiste doeleinden worden gebruikt. Landbouwminister Schouten is bereid wetten te versoepelen of te schrappen om het bedrijfsleven hierin tegemoet te komen.

In 2015 werd in Nederland naar schatting 2 miljoen ton voedsel verspild, omgerekend is dat 41 kilo per consument. Een eerdere poging van de overheid om de verspilling van voedsel door consumenten tegen te gaan behaalde niet de gewenste resultaten.

Eén reactie

  • alco1

    Verspilling van voedsel komt weer gewoon beschikbaar als bemesting voor het volgende gewas. Circulair dus.
    Wat in de WC belandt is verlies van mineralen.

Of registreer je om te kunnen reageren.