Home

Achtergrond

‘Raadslid kijkt breder dan alleen naar landbouw’

In heel Nederland zijn boeren actief in de politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreekt Boerderij een aantal van hen. Vandaag Maurits von Martels. Hij was raadslid en wethouder in Dalfsen (Ov.), voordat hij Tweede Kamerlid werd.

Maurits von Martels, nu Tweede Kamerlid voor het CDA, begon zijn politieke carrière in 2006 in de gemeenteraad van het Overijsselse Dalfsen. Hij moest 2 jaar wennen voordat hij zijn draai echt gevonden had. Maar vanaf dat moment had hij er ook echt plezier in, zegt hij.

Maurits von Martels (57) TweedeKamerlid van CDA en melkveehouder in Dalfsen (Overijssel). - Foto: Ruud Ploeg
Maurits von Martels (57) TweedeKamerlid van CDA en melkveehouder in Dalfsen (Overijssel). - Foto: Ruud Ploeg

In 2006 kwam Maurits von Martels, als zevende op de kandidatenlijst voor het CDA in de gemeenteraad van Dalfsen. Hij had nooit nagedacht over een politieke carrière, tot hij de vraag kreeg of hij als melkveehouder en boerenbestuurder bij LTO Noord beschikbaar was voor een plek op de CDA-lijst. “Ik vond het belangrijk dat er een vertegenwoordiger uit de sector in de gemeenteraad kwam.”

Maar met alleen de boerenbril kom je er niet, zegt hij. “Je moet een brede maatschappelijke interesse hebben. Als je alleen vanuit de landbouw de politiek in gaat, dan heb je een te beperkt omgevingsbeeld Je moet voldoende tijd en energie voor het raadswerk hebben en je moet in een team kunnen werken, want je maakt deel uit van een fractie.”

‘Als je alleen vanuit de landbouw de politiek in gaat, dan heb je een te beperkt omgevingsbeeld’

Kon u iets realiseren voor de landbouw?

“Dalfsen is natuurlijk een agrarische plattelandsgemeente. In mijn tijd ging het bij voorbeeld over het realiseren van een tweede woning via de regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing. Je kunt als raadslid bijdragen aan een positief sentiment voor de landbouw – dat de sector de gunfactor blijft behouden.”

En wat leverde het uzelf op?

“Je gaat door je werk bij de gemeente ook met een andere bril naar je eigen bedrijf kijken. Iedereen heeft last van een zekere bedrijfsblindheid. Als gemeenteraadslid kom je nog eens ergens en dan doe je ook weer ideeën op.”

‘Je gaat door je werk bij de gemeente ook met een andere bril naar je eigen bedrijf kijken’

Voor het geld hoef je het niet te doen?

“De vergoeding is geloof ik wel iets verbeterd sindsdien, maar nee, voor het geld hoef je het niet te doen. En je moet vaak op de gekste tijden ergens voor opdraven, dus het kost wel tijd. Je moet er wel de energie voor hebben. Niet iedereen kan dat combineren met een eigen bedrijf.”

U werd na 4 jaar wethouder.

Dan verandert je rol opeens van een raadslid die vragen stelt, naar een bestuurder die beleid maakt en antwoorden geeft. Ik moest daar wel weer aan wennen. Maar in alle situaties geldt: je moet je verdiepen in onderwerpen. En hoe meer kennis je hebt, hoe leuker het wordt. Ik had er plezier in.

‘Dat ik nu Tweede Kamerlid ben, heeft alles te maken met het landbouwbeleid van de afgelopen jaren’

Zag u het gemeenteraadslidmaatschap als een opstapje in uw politieke carrière? U bent nu Kamerlid.

“Nee, helemaal niet. Daar ben ik nooit mee bezig geweest. Dat ik nu Tweede Kamerlid ben, heeft alles te maken met het landbouwbeleid van de afgelopen jaren. Ik dacht: daar wil ik wel eens over mee praten. Ik realiseerde me dat ik niet nóg een periode als wethouder in Dalfsen kon blijven zitten. Ik vond één periode van 4 jaar wethouder te kort, maar drie periodes te lang. Dus dan denk je wel na over wat je verder nog wilt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.