Home

Achtergrond 9 reacties

‘Partijen zijn of te christelijk of te ambtelijk’

In heel Nederland zijn boeren actief in de gemeentelijke politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreken we een aantal van hen. Vandaag Irene van de Voort (47), de laatste in de serie.

Van de Voort is biologisch melkveehoudster, kaasmaker, columniste bij Boerderij Vandaag en Agrarisch ondernemer van het jaar 2016. Ze richtte haar eigen partij op, Evenwicht, omdat ze zich in geen enkele bestaande partij kon vinden wat onder andere de landbouwstandpunten betreft.

Waarom hebt u een nieuwe partij opgericht?

“Ik was raadslid voor het CDA in Ede, maar ik ben uit het CDA en uit de raad gestapt. Ik was en ben het niet eens met de standpunten van de partij over de fosfaatrechten. Ik vind de fosfaatrechten veel te veel ingrijpen in de markt. Het coöperatief denken heeft de overhand gekregen bij het CDA. Daarnaast voel ik me ook niet thuis bij de christelijke grondslag van de partij. Ik ben officieel nog wel lid van een kerk, maar ik ben vrijzinnig, doe aan meditaties en vind dat een partij niet uitsluitend christelijk kan zijn. Toen ging ik op zoek naar een andere partij waar ik me in de standpunten zou kunnen vinden. Die vond ik niet. Daarom begon ik mijn eigen partij.”

‘Ik wilde een landelijke middenpartij oprichten waar iedereen welkom is’

Waarin is uw partij anders dan andere partijen?

“Wij zijn een sociaal-liberale partij, met liberale standpunten voor de landbouw. Andere partijen zoals D66, vind ik te ambtelijk en daar hebben ze geen realistische landbouwideeën. Het CDA vind ik te christelijk. Ik wilde een landelijke middenpartij oprichten waar iedereen welkom is. We hebben sociale thema’s zoals onderwijs en wetenschap, vredeswerk en natuur, maar ook liberale thema’s, waaronder de landbouw. Onze partij heet niet voor niets Evenwicht.”

Irene van de Voort (47) runt een biologisch melkveebedrijf en een kaasmakerij in Lunteren. Haar partij heet Evenwicht. - Foto: Michel Zoeter
Irene van de Voort (47) runt een biologisch melkveebedrijf en een kaasmakerij in Lunteren. Haar partij heet Evenwicht. - Foto: Michel Zoeter

Is uw partij de nieuwe Boerenpartij?

“Onze landbouwstandpunten zijn liberaal. De landbouw is een markt die zonder ingrijpen moet kunnen functioneren. Dat vond Koekoek destijds ook. Onze landbouwstandpunten komen inderdaad overeen met die van de Boerenpartij.”

‘De overheid moet boeren meer loslaten en hen hun eigen ding laten doen. Het imago-gedoe wordt door de war gehaald met de markt’

Wat zijn de standpunten van de partij op landbouwgebied?

“De agrarische sector is een markt, de landbouw moet liberaal zijn. Boeren laten nu te veel over aan de industrie en de overheid. FrieslandCampina maakt misbruik van haar macht en heeft een verwerkingsprobleem. Dat moeten ze niet afschuiven op de boeren. De overheid is te veel ‘Ot en Sien’. Alle koeien in de wei, kalveren bij de koe laten: onrealistisch. De overheid moet boeren meer loslaten en hen hun eigen ding laten doen. Het imago-gedoe wordt door de war gehaald met de markt. Burgers die een andere landbouw willen, kunnen dit beïnvloeden via de consumptie. Keurmerken kunnen daar bij helpen. Wij hebben een biologisch melkveebedrijf, waar kalveren bij de koe blijven en de koeien buiten lopen. Maar als iedereen dat gaat doen, zijn wij ons verdienmodel kwijt. De overheid moet het niet opleggen aan iedereen.”

Wat zijn de ambities van uw partij?

“We doen nu mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Ede en Utrecht. In Ede hebben we 7 kandidaten op de kieslijst en in Utrecht 2. Onze wens was om ook in Rotterdam en Amsterdam mee te doen, maar daar konden we geen mensen vinden die zich kandidaat wilden stellen voor onze partij. Op termijn willen we de landelijke politiek in. We hebben nu in ieder geval de eerste stap gezet door mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het wordt nu hopelijk meer dan alleen een website.”

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Iedere boer moet zich onderscheiden en zelf zijn afzet regelen? Hoe moet een akkerbouwer die bieten teelt dat doen?
  Ze staat in feite een beleid voor wat alleen geschikt is voor kaasboerderijen.

  Haar neo-liberale overtuiging dat je alles aan de markt moet overlaten is achterhaald. We hebben het gezien in de financiele wereld waar alles aan de markt werd overgelaten en vervolgens is ontspoort.

  De samenleving ziet het platteland in het dichtbevolkte Nederland als een leefruimte voor alle Nederlanders. Dat is ook de achterliggende reden van het conflict in Brabant. Hoe wil je dat in goede banen leiden zonder begrenzing van de veestapel? De landbouw mag dan wel een markt zijn, ze moet wel op een aanvaardbare manier functioneren in de openbare ruimte van het platteland. Dan is begrenzing en regelgeving vanuit het collectieve belang van de bevolking onvermijdelijk.

 • wilcovanlaar1

  Beste Irene, Je vergeet een partij. De SGP is christelijk, en komt ook voor de boeren op. Zowel landelijk als in de gemeente Ede !

 • info36

  Als iedereen zich Christelijk gedraagt zag de wereld er een stuk beter uit.

 • alco1

  Ik heb altijd het motto:
  "Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn".
  Daarnaast hoort Christelijkheid ( of Denk ) , maar ook de zgn, actie partijen bv 50+ PvdD enz. Helemaal niet in de tweede kamer te zitten.

 • farmer135

  Over 10 of 20 jaar DENK je misschien : waren er nog maar christelijke partijen.

 • Mfb

  Heb respect voor mensen die een nieuwe partij op richten en zich daar voor de volle 200% voor inzetten maar meestal is het verloren energie en kun je veel meer bereiken door je bij een partij aan te sluiten die zich al bewezen heeft.
  Je hoeft het echt niet overal mee eens te zijn om toch veel te kunnen bereiken.

 • gjh

  wederom een 1 dagsvlieg, hopen dat ze een keer uit de winterslaap komt.

 • alco1

  Daar kun je wel eens gelijk in hebben farmer.
  Denk erom dat de denkers fanaten zijn.

 • moi !

  Haar verdien model komt in het gevaar als een ieder biologische melkveehouder wordt. Waar de kalveren bij de koeien lopen en de koeien naar buiten gaan. Waarom mag een ieder dat niet doen? Wat voor liberale gedachten zijn dat. Een beetje van ik zit prima en jullie zoeken maar iets anders.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.