Home

Achtergrond

Omvangrijke olieproductie VS drukt olieprijs

Na een stijging aan het begin van de week is de olieprijs de laatste dagen aan stevige een dalende lijn begonnen.

De prijs voor een vat ruwe Brent-olie viel in 2 dagen terug van $ 67,50 tot $ 64,25. Een vat West Texas Intermediate daalde in diezelfde periode op een vergelijkbare wijze van $ 64 tot ruim $ 61.

Olievoorraden fors gestegen

Aan de basis van deze daling staat de berichtgeving van de Energy Information Administration (EIA). Deze Amerikaanse overheidsdienst liet woensdag 28 februari weten dat de olievoorraden in de Verenigde Staten fors zijn gestegen. De voorraad olie steeg met 3 miljoen vaten, de benzinevoorraad liep op met 2,5 miljoen vaten. Er was wel rekening gehouden met een stijging, maar de toename van deze omvang hadden analisten niet verwacht. Volgens experts zou dit er op kunnen wijzen dat de export van brandstof hapert.

VS grootste olieproducent

Ook de Amerikaanse olieproductie bewoog zich afgelopen week opnieuw op een hoog niveau. Net als voorgaande weken bleef de olieproductie boven de 10 miljoen vaten per dag. Analisten maken zich dan ook steeds meer zorgen. De toenemende schalieolieproductie in de VS krijgt steeds grotere impact op de wereldmarkt. De productieverlaging die de leden van oliekartel Opec hebben afgesproken en waar ook een aantal andere grote olieproducenten, zoals Rusland, zich bij hebben aangesloten lijkt meer dan teniet gedaan te worden. Het prijsopdrijvende effect is verdwenen. Analisten zijn bang dat de VS volgend jaar zelfs Rusland voorbij zal streven als grootste olieproducent ter wereld. In 2017 verdreef de VS Saoedi-Arabië al van de tweede plek als olieproducent.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.