Home

Achtergrond

‘Meer ruimte voor boer in nieuw bestemmingsplan’

In heel Nederland zijn boeren actief in de gemeentelijke politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreken we een aantal van hen. Vandaag Henk de Weerd. Hij zit nu bijna zeven jaar in de gemeenteraad en staat voor de volgende verkiezingen op nummer 3 van de kandidatenlijst.

Henk de Weerd zit voor de VVD in de raad. Afgelopen periode had de partij 3 van de 23 zetels in de gemeente Midden-Drenthe. Hij zit niet speciaal voor de landbouw in de gemeenteraad, maar hij vindt het wel belangrijk dat er boeren in de raad zitten. Hij hoopt ook dit jaar in de raad te komen en dat zijn partij een coalitiepartij wordt.

Hoe combineert u de functie als gemeenteraadslid met uw bedrijf?

“Ik heb een melkveebedrijf en ik melk met een robot. Dat maakt het wel makkelijker om mijn bedrijf te combineren met de activiteiten als raadslid. Die activiteiten, daar kun je in ieder geval heel wat vrije tijd in kwijt.”

‘Op het gebied van kennis over agrarische onderwerpen heb ik wel een voorsprong’

Zit u als boer of als ‘burger’ in de gemeenteraad? Spant u zich speciaal in voor de landbouw?

“Ik zou niet willen zeggen dat ik als boer of als burger in de raad zit. Ik zit er als volksvertegenwoordiger, en dat betekent dat ik er voor zowel de boeren als de burgers zit. Op het gebied van kennis over agrarische onderwerpen heb ik wel een voorsprong, maar dat wil niet zeggen dat ik me uitsluitend of vooral voor de landbouw inzet. Iedereen die in de raad zit, heeft voorsprong qua kennis in de sector waar hij of zij werkt. Dat wil niet zeggen dat je je in de raad dan ook meer voor die sector inzet.”

"Midden-Drenthe is een echte landbouwgemeente, samen met toerisme en recreatie. Daarom is het belangrijk dat de agrarische sector ook is vertegenwoordigd in het bestuur van de gemeente." - Foto: Henk de Weerd
"Midden-Drenthe is een echte landbouwgemeente, samen met toerisme en recreatie. Daarom is het belangrijk dat de agrarische sector ook is vertegenwoordigd in het bestuur van de gemeente." - Foto: Henk de Weerd

Welke landbouwgerelateerde onderwerpen hebben de aandacht in uw gemeente?

“Een onderwerp dat momenteel speelt, is de ontwikkeling zonneparken op landbouwgrond. Daarnaast is er een aantal jaar geleden een nieuw bestemmingsplan buitengebied ontwikkeld. Op dit moment zien wij als VVD dat de ruimte voor ondernemers hierin soms beperkt wordt. Zo’n bestemmingsplan geldt voor 10 jaar, dus ik verwacht dat er over een aantal jaar weer gestart wordt met de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan. Hierin zouden wij graag verruiming zien van het bestemmingsplan. De bouwblokken kunnen momenteel niet meegroeien met de ontwikkeling van bedrijven. Bouwblokken kunnen volgens het bestemmingsplan tot maximaal 2 hectare groot worden en we zien nu dat dat gewoon te klein is. Daarom zetten wij ons in voor meer ruimte voor ondernemers.”

‘Ik ben op dit moment de enige agrariër in de raad’

Is het volgens u van belang dat er boeren in de gemeenteraad zitten?

“Ja, ik vind het erg belangrijk dat er boeren in de gemeenteraad zitten. Ik ben op dit moment de enige agrariër in de raad. Er zitten nog wel twee oud-agrariërs, die natuurlijk ook vanuit hun ervaring kennis hebben over de agrarische sector. Midden-Drenthe is een echte landbouwgemeente, samen met toerisme en recreatie. Daarom is het belangrijk dat de agrarische sector ook is vertegenwoordigd in het bestuur van de gemeente. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om een bijdrage te kunnen leveren aan het reilen en zeilen van een gemeente. Afgelopen jaren was de VVD een oppositiepartij, met drie zetels, en ik hoop dat we na de volgende verkiezingen in de coalitie zitten. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat ik weer in de raad kom. Ik wil graag weer de komende 4 jaar een liberale steen bijdragen aan de gemeente Midden-Drenthe. Politiek bestaat natuurlijk uit het maken van compromissen, maar als je over belangrijke dingen in de gemeente mee kunt beslissen, is dat mooi.”

Naam: Henk de Weerd (55)
Bedrijf: Melkveebedrijf met 70 melkkoeien
Politieke Partij: VVD
Gemeente: Midden Drenthe
Woonplaats: Drijber (Dr.)

Of registreer je om te kunnen reageren.