Home

Achtergrond 9 reacties

Lobby voor gelijktrekken hectaresteun krijgt weerklank in Brussel

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen willen samen met Polen en Slowakije dat de hectaretoeslagen in heel Europa op hetzelfde niveau worden getrokken. Hun oproep krijgt weerklank, maar geen volledige instemming bij de Europese Commissie.

Om hun opvatting kracht bij te zetten, lieten 5 Europese lidstaten maandag een krachtig ‘nee’ horen toen de vraag kwam of ze konden instemmen met een compromistekst over het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid voor na 2020.

De Bulgaarse voorzitter Rumen Porodzanov stond er na afloop van de raad van landbouwministers wat bedremmeld bij. Hij verdedigde het resultaat van de vergadering: uiteindelijk was hij er in geslaagd 23 van de 28 lidstaten op één lijn te krijgen. Hij noemde het een succes.

Onrechtvaardigheid in systeem hectaresteun

De Baltische staten zijn ondertussen in Brussel met een luide lobby bezig. “Kunstmest, machines, grondstoffen, veevoer, zaaigoed – alles wat wij nodig hebben voor onze productie kost bij ons tenminste net zoveel als bij jullie. Waarom krijgen onze boeren dan zoveel minder steun?”, is hun boodschap.
Tekst gaat verder onder de foto

Boer aan het werk op een akker in Polen. - Foto: ANP
Boer aan het werk op een akker in Polen. - Foto: ANP

Niet alleen bij de Baltische staten leeft het idee dat er een onrechtvaardigheid zit in het systeem van de hectaresteun. Bij de Europese Commissie wordt nadrukkelijk gekeken naar de grote verschillen. De steun kan in Nederland wel 2 keer zo hoog zijn dan in sommige andere lidstaten. “Dat is politiek een heikel punt en economisch niet geheel gerechtvaardigd”, klinkt het in kringen van de Europese Commissie.

Trekker net zo duur in Litouwen als in Nederland

Natuurlijk zijn de grondprijzen in de Baltische staten lager en zijn de arbeidskosten bij lange na niet zo hoog als in Nederland. Maar de meeste invoerkosten zijn daar net zo hoog als in West-Europa. Een trekker in Litouwen is niet goedkoper dan in Nederland. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn even duur als in West-Europa. Er is dus reden die kloof in de hectaresteun te dichten. Misschien niet geheel, maar toch ten dele, aldus de redenering die te beluisteren valt bij de Europese Commissie.

Gevolg voor directe betalingen

Het gelijktrekken van de inkomenssteun wordt een lastige kwestie. En elke aanpassing heeft direct gevolg voor het niveau van de directe betalingen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of Italië. Want als één meer krijgt, krijgen anderen automatisch minder. In Nederland is dat een politiek lastig te verteren punt: aan de ene kant wordt van Nederland een hogere bijdrage verlangd, aan de andere kant krijgt Nederland minder terug van de EU.

Het is de vraag hoe had de 5 tegenstribbelende lidstaten hun kaart gaan spelen. Uiteindelijk kunnen ze gezamenlijk geen blokkerende minderheid vormen. Om toch iets binnen te halen, zullen ze waarschijnlijk water bij de wijn doen.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Okidoki, iedereen even veel steun. Maar a.u.b. weg met de te veel onzin regels.

 • farmerbn

  Nederland zal wel minder krijgen want ik lees hier vaak dat de Nederlandse boeren wel zonder premie verder willen. Franse boeren worden zeurpieten genoemd dus die houden hun mooie premie.

 • 344412

  Voor iedereen weinig lijkt mij het beste, maar dan wel voor iedereen inderdaad, en geen nationale/ Franse compensatie.

 • mariapeel

  Gaat nooitgebeuren de Fransen zullen altijd meer houden .

 • gradje1966@

  Dan kan men beter een max bedrag geven per bedrijf die grote bedrijven krijgen tonnen premie en het is bedoeld als inkomen steun b.v een max van 20 000 euro per bedrijf en geen premie aan opgesplitste bedrijven

 • The Hulk

  Het hekel punt zit hem in de hectare grote per land een bedrijf in Ned met 100 ha is er een in Hongarije met 2000 ha . Trekker kost inderdaad evenveel maar doet in veel landen meer hectares . In landen zoals Hongarije worden vooral mega buitensporige mechanisaties ondersteund door die premie. De banken leggen er beslag op en zijn zeker van hun gefinancierde sommen . Een kwakedij is het als je alles moet gelijk maken moet je het aantal hectares /subsidieaanvrager ook gelijk maken en dat is even onrealistisch.

 • alco1

  Iedereen gewoon niks en dan export buiten de EU op een gelijke manier subsidiëren.

 • farmerbn

  Premie zal er altijd blijven dus vragen om afschaffing is dom. Krijg je alleen minder van Brussel maar ook van Den Haag. Bij steeds meer groen links gaat het geld uit Brussel naar bio en natuur.

 • alco1

  @ farmerbn. Het gaat indirect al naar natuur.
  We worden met de subsidie aan handen en voeten gebonden om als een schoothondje te gehoorzamen op de natuur eisen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.