Home

Achtergrond

Lichte daling olieprijs door voorraadtoename in VS

Na enkele weken van stijging zijn de olieprijzen weer wat gedaald. door grotere voorraden in de VS.

Vooruitlopend op de verwachte gestegen olievoorraden in de Verenigde Staten begon de prijs voor een vat ruwe olie begin van de week te dalen. Woensdag bleken de deskundigen gelijk te hebben: de olievoorraad in de VS is met zo’n 1,6 miljoen vaten gestegen. Dat meldde de Amerikaanse Energy Information Administration.

Hiermee komt de voorraad uit op 429,9 miljoen vaten. De stijging bleek nog meer dan deskundigen hadden verwacht, er werd uitgegaan van een stijging van iets meer dan 1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 91,7% naar 92,3%.

Olieprijs daalt voorzichtig

Het gevolg van de gestegen voorraad is dat na een periode van twee weken waarin de olieprijs gestaag opliep er nu weer sprake is van een voorzichtige daling. Zo noteerde een vat West Texas Intermediate (WTI) begin van de week nog een prijs van een kleine $ 66, twee dagen later dook de prijs onder de $ 64,50. Donderdag krabbelde de koers al weer licht op boven de $ 64,65.

Brent-olie

Brent-olie heeft door de stijgende voorraden de drempel van $ 70 moeten loslaten. De prijs voor een vat ruwe Brentolie viel terug van ruim $ 70 terug onder de $ 69,60. Ook Brentolie steeg donderdag alweer langzaam boven de $ 69,70.

Toch is de correctie niet groot omdat de olieprijs nog steeds gesteund wordt door het idee van analisten dat er een verlenging van het OPEC-akkoord in de lucht hangt. De vrijwillige productiebeperking loopt nu tot eind 2018 en wordt goed nageleefd. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zinspeelde zelfs al op een akkoord voor een periode van tien tot twintig jaar.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.