Home

Achtergrond 11 reactieslaatste update:5 mrt 2018

Laatste hoofdstuk neonicotinoïden lijkt geschreven

Het lijkt een kwestie van tijd tot er een verbod komt op de toepassing van neonicotinoïden. De Europese Commissie komt later dit voorjaar met voorstellen. Zelfs invloedrijke boerenvoormannen zien een verbod als onafwendbaar.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit publiceerde deze week nieuwe onderzoeken over de schadelijkheid van neonicotinoïden voor honingbijen, hommels en wilde bijen. De conclusies waren niet verrassend: de insecticiden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam zijn schadelijk voor bijen. De mate van schadelijkheid hangt af van de manier waarop de middelen worden toegepast. Het onderzoek van Efsa laat zien dat bijen en hommels te maken kunnen krijgen met schadelijke hoeveelheden neonicotinoïden, ook bij normaal landbouwkundig gebruik van de middelen; via verwaaiing, nectar of pollen of via het water.

Roep om een verbod zwelt aan

Hoewel er nog geen conclusies getrokken worden over extra maatregelen die genomen kunnen worden om bijen en hommels (nog meer) te beschermen, was gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer er snel bij om te stellen dat de nieuwe gegevens geen basis vormden voor extra maatregelen. In het Europees Parlement, waar de bestrijdingsmiddelenindustrie niet veel goeds meer kan doen sinds is gebleken dat Monsanto wel een heel eigen interpretatie gaf aan het begrip wetenschappelijke integriteit, kwam al snel de roep om een verbod op neonicotinoïden. Europarlementariers die anders sceptisch zijn over de Europese voedselveiligheidsautorititeit Efsa, omarmden nu opeens haar conclusies en riepen om een verbod. Een uitspraak in die richting werd donderdag 1 maart dan ook meteen in stemming gebracht – dat was overigens min of meer toeval, omdat de bijengezondheid toch al op de agenda stond.

‘Ook conservatieve partijen beginnen zich steeds meer tegen dit ‘bijengif’ te keren. En dat is hoog tijd’

Bas Eickhout, Europarlementariër GroenLinks

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement riepen ook om een verbod op neonicotinoiden. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is er een omslag gaande: “Ook conservatieve partijen beginnen zich steeds meer tegen dit ‘bijengif’ te keren. En dat is hoog tijd; volgende maand komt de Europese Commissie met een nieuw wetsvoorstel.”

Het onderzoek van Efsa laat zien dat bijen en hommels te maken kunnen krijgen met schadelijke hoeveelheden neonicotinoïden, ook bij normaal landbouwkundig gebruik van de middelen. Foto: Koos Groenewold
Het onderzoek van Efsa laat zien dat bijen en hommels te maken kunnen krijgen met schadelijke hoeveelheden neonicotinoïden, ook bij normaal landbouwkundig gebruik van de middelen. Foto: Koos Groenewold

Rukwied: alternatieven ontwikkelen

Dat er hier en daar nog wel interne discussies zijn, bleek uit het verschil in reacties van de Europese boerenorganisatie Copa en van Joachim Rukwied als voorzitter van het Deutsche Bauernverband. Rukwied is op dit moment ook voorzitter van Copa. Copa reageerde woensdag met een persbericht onder de kop dat er geen rechtvaardiging is voor aanvullende beperkende maatregelen op het gebruik van neonicotinoïden.

Hoe anders was de reactie van Copa-voorzitter Rukwied, die als voorman van de Duitse boeren zei dat een wetenschappelijke beoordeling de enige maatstaf is voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. “Daarom moeten we deze nieuwe beoordeling van de Efsa volgen. Als dat betekent dat we een effectief middel verliezen om onze planten te beschermen, is dat een echte uitdaging alternatieven te ontwikkelen en snel toegelaten te krijgen.”

Rukwied toonde zich realistisch. Het is langzamerhand bijna niet meer voorstelbaar dat neonicotinoïden nog lang toegelaten zullen blijven – zeker niet in het open veld.

Lees wat Boerderij nog meer over neonicotinoïden schreef

Laatste reacties

 • alco1

  Inkeer zal pas komen bij totale misoogsten, dus als het te laat is.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb geen probleem met een verbod, maar alleen onder de voorwaarde dat nooit, maar dan ook helemaal nooit, een kilo voedsel wordt geïmporteerd waarvoor deze middelen wel gebruikt zijn. Als een deel van de oogst verloren gaat wordt de boer in dat geval gecompenseerd door hoge prijzen als gevolg van schaarste.

 • Zuperboer

  En dat Bennie Stevelink is nu precies wat wel gaat gebeuren. Leuker kunnen we t niet maken, maar de boer die geld verdient aan zijn produkten dat is pas not done!

 • haverboer1

  Probeer straks nog maar poters te telen die bij de Nak worden goedgekeurd in de nacontrole.
  Kunnen ze straks weer klagen dat er geen goed pootgoed is.

 • boonman01

  Ik ben het geheel met Bennie Stevelink eens.
  Als dit nu ook gebeurd met de glyfosaat dan komt het dik in orde.
  Geen producten Europa in met deze middelen.

 • piethermus1

  Als er niks bestoven wordt, omdat er onvoldoende insecten en bijen zijn om dat te doen, valt er niks te eten en is er geen boer meer over. Om voedsel te verbouwen is bestuiving nogal essentieel. Dus ook essentieel om boer te blijven.

  OK! Dan gaat het op korte termijn moeilijker dat telen. Maar dan komen er meer schaarstes en dus betere prijs. Veul kilo's wil vaak juist zeggen een lage prijs. Een prijs waar je geen boer door kunt blijven. Win-win dus!

  <>

 • kleine boer

  De bijen/insecten stand holt al jaren achter uit roepen ze maar elk jaar zijn de opbrengsten onderhand beter hoe kan dat dan vraag ik me dan af .....

 • Schrauwen Landbouw

  @Bennie en boonman, Er zijn nog veel meer middelen die in het buitenland wel toegestaan zijn en hier niet. De gewassen die met deze middelen geteeld worden komen gewoon hier op de markt, dus verwacht geen uitzondering voor glyfosaat en neonics.
  Voor bieten is het wel jammer, er vliegen geen bijen op en straks moeten we een paar keer extra gaan spuiten om vergelingsziekte voor te blijven. Het grotere risico voor een lagere financiële opbrengst komt op het bordje van de boer.
  We ondergaan het allemaal maar

 • Schrauwen Landbouw

  @Piet, Geloof je nu echt in een hogere prijs bij een lagere opbrengst? De grenzen staan wagenwijd open. De prijs wordt op de wereldmarkt bepaald, niet hier.

 • Schrauwen Landbouw

  Het gaat trouwens steeds beter met de bijenstand de laatste jaren, de politiek is bijna te laat met het verbieden van neonics.

 • Wilcooo

  Daarom willen ze nu een verbod zodat ze kunnen zeggen kijk het gaat weer goed met de bijenstand

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.