Home

Achtergrond

Koersdalingen door handelsoorlog VS en China

De handelsoorlog tussen China en de VS veroorzaakt forse koersdalingen voor agrifoodbedrijven.

Een rustige week was het niet te noemen voor de agrifoodbedrijven op de beurs. Er was vooral een aantal forse koersdalingen. WH Group was er daar één van. Het Chinese varkensvleesconcern noteerde een daling van 12,1%.

Importheffingen op varkensvlees

De daling is vooral te wijten aan de vermeende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten (VS). Het Amerikaanse Smithfield is onderdeel van WH Group. China heeft gedreigd met importheffingen op onder andere varkensvlees uit de VS. CEO van Smithfield, Kenneth Sullivan wilde het vertrouwen van de beleggers herstellen en zei dat de heffingen een minimale impact zullen hebben, zo schrijft persbureau Reuters. Het heeft vooralsnog niet veel uitgemaakt, want de koers bleef dalen na de uitspraak.

Brasil Foods blijft kampen met vleesfraude

De tweede grote daler was Brasil Foods (BRF). De koers zakte met 10,1% naar $ 6,70 op woensdag. Het bedrijf heeft nog steeds last van de vleesfraude en kan naar veel landen niet meer exporteren. Een andere opvallende daler is het Duitse Südzucker. De koers van dit bedrijf daalde met 9,8% in de afgelopen week. De suikerproducent kwam met een voorlopige prognose voor het boekjaar 2018/2019. Het bedrijf verwacht een aanzienlijke daling van het bedrijfsresultaat tot € 100 tot € 200 miljoen, wat voornamelijk komt door een verlies in het suikersegment. Dat komt door de verandering van de EU-suikermarkt en de wereldwijde overproductie. Het maakte dat de beleggers hierop reageerden met het massaal verkopen van hun aandelen.

Varkensvlees wordt verwerkt in Luohe City, China. China dreigt met heffingen op de import van varkensvlees uit de VS. - Foto: ANP
Varkensvlees wordt verwerkt in Luohe City, China. China dreigt met heffingen op de import van varkensvlees uit de VS. - Foto: ANP

Unilever ziet koers stijgen

De grootste stijger afgelopen week was Unilever. De levensmiddelenproducent zag de koers stijgen met 4,5%. Het bedrijf maakte afgelopen week bekend de preferente aandelen te schrappen. Hiermee wil Unilever zijn kapitaalstructuur verder vereenvoudigen. Daarnaast gaf de Europese Commissie goedkeuring voor de verkoop van de margarinetak aan een Amerikaanse investeerder. De beleggers zagen de ontwikkelingen als positief en kochten meer aandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.