Home

Achtergrond 6 reacties

In de media: ‘Fraude door falend landbouwmodel’

Na de kalverfraude verruilden boeren schuldbewustzijn snel voor kritiek op minister Schouten.

Het blokkeren van 2.100 veehouderijen heeft het aanvankelijke enthousiasme voor minister Schouten doen afkalven. “Stop met boeren als criminelen te behandelen”, stelt LTO-voorzitter Marc Calon, die bij Nieuwsuur toch de sector aanvankelijk bekritiseerde. Harry Bieleman, melkveehouder in Teuge, zegt over de sjoemelfraude in de Stentor: “De overheid is bezig met een heksenjacht.”

Boeren zijn botte bijl minister Schouten zat

Volgens Trouw zijn de boeren de ‘botte bijl’ van minister Schouten zat. Boerin Henny Verhoeven zegt over Schouten: “Ze is me erg tegengevallen. Ik had meer zorgvuldigheid verwacht.” Cecile van der Steen: “Ze zegt al op voorhand dat ze het vertrouwen in de agrarische sector kwijt is. Wij vinden dat ze daar excuses voor moet aanbieden.”

‘Ons model is op. Het is over. Een boer moet telkens reageren op kortetermijnbeleid, terwijl hij geen marges heeft’

‘Kalverfraude symptoom van falend landbouwmodel’

Deze verzuurde boerenreacties sluiten mooi aan bij de kop in de Groene Amsterdammer: ‘Verzuurde bodem en verzuurde relaties’. Volgens het opinietijdschrift is de recente fraudezaak meer dan een incident. “Het is een symptoom van een falend landbouwmodel. Daar kunnen we niet alleen de boeren de schuld van geven. Ons model is op. Het is over. Een boer moet telkens reageren op kortetermijnbeleid, terwijl hij geen marges heeft. Zo bezien zijn de verzuring van de bodem en de verzuring van de relaties twee kanten van dezelfde medaille. We zijn met z’n allen de stoelpoten onder onze landbouw aan het wegzagen.”

Minister Schouten had aanvankelijk nog ‘een goede pers’ bij de boeren, maar dat enthousiasme kalft af na de fraudezaken. Foto: ANP
Minister Schouten had aanvankelijk nog ‘een goede pers’ bij de boeren, maar dat enthousiasme kalft af na de fraudezaken. Foto: ANP

‘Het doek zou moeten vallen voor bosjes boeren. Maar het doek kan niet vallen, omdat er nog leningen moeten worden afgelost’

‘Boeren gaan door om leningen af te lossen’

Een lang verhaal in De Groene Amsterdammer met interessante inkijkjes. Zo zegt hoofdredacteur Dick Veerman van Foodlog: “Het doek zou moeten vallen voor bosjes boeren. Maar het doek kan niet vallen, omdat er nog leningen moeten worden afgelost. Hoeveel? Ik heb met een bankier eens een schatting gemaakt. Wij kwamen uit op een bedrag in de orde van tien of twintig miljard euro. En daarom gaat iedereen door.”

Fraude op andere manieren

Nog een inkijkje. Er wordt ook op andere manieren gefraudeerd. De Groene Amsterdammer voert melkveehouder Gijs Korvers op, een fictieve naam. Hij zegt: “Ik heb niet met kalfjes gefraudeerd. Maar op andere manieren heb ik wel de regels opgerekt. Dat was niet solidair, dat besef ik. Daar hebben we wel gesprekken over gehad, aan de keukentafel. Maar uiteindelijk heb ik voor mijn eigen belang gekozen.”

Het wachten is op het volgende zure artikel in de media over nieuwe fraude.

Lees meer berichten over de I&R-affaire

Laatste reacties

 • veelust

  Wat een L verhaal. Als je niks beter te schrijven heb, schrijf dan niks.

 • c.ferdinands

  Al was ik niet een grote fan van hem maar Pim Fortuyn riep 20 jaar geleden al wil
  je een duurzame economische landbouwsector behouden moesten die bankschulden gesaneerd en in toom gehouden worden

 • Mfb

  @veelust; ik snap niet wat er mis is aan dit verhaal.
  Volgens mij zijn de meeste zaken die hier geraakt worden de keiharde waarheid alleen zien de beleidsmakers en de meeste boeren het zelf nog niet.
  Ik ben nu zelf 20 jaar melkveehouder en ben samen met de bank best wel tevreden over mijn bedrijfsresultaten maar zie bijvoorbeeld wel dat de financiering wel 2 keer zo hoog is geworden terwijl de verdiensten niet 2 keer zo hoog zijn.
  En hoelang zitten we nu als melkveesector al in onzekerheid over wat onze bewegingsvrijheid gaat worden? Het is bijna 3 jaar terug dat het melkquotum is afgeschaft maar wat onze speelruimte dit jaar wordt is nog steeds niet duidelijk nu er nog geen zekerheid voor derogatie is! Hoe gek wil je het hebben?

 • alco1

  Nog een voorbeeld hoe krom alles verteld wordt:
  Gisteravond in Jinek een pleidooi om vlees eten achterwege te laten.
  Net alsof je daar mee de wereld redt.
  Als er iets circulair is dan is het de landbouw wel.
  We kunnen ook nog veel meer voedsel produceren.
  Maar men ziet mest als vergif, wat in werkelijkheid het voedsel is voor de volgende plant.
  Maar hiervoor wil men dus heel veel industrie apparaten laten bouwen die nepvlees produceren.
  Het is juist de industriële revolutie die de wereld nekt.

 • veelust

  Mfb@; Wat ik mis vind in dit verhaal is eigenlijk het totale verhaal terwijl er best een paar punten zijn die ergens een waarheid hebben.neem het punt financiering, ik heb met een bankier een schatting gemaakt, dat is toch praat daar kun je niks mee. Er zijn best bedrijven die misschien te zwaar gefinancierd zijn maar er zijn die zijn er in alle sectoren en dat is ook een onderdeel van het ondernemen. Wat jou bedrijf betreft heb je een zwaardere hypotheek maar zal de rente ook lager zijn. Wat betreft we zijn met zijn allen aan het zagen aan de poten, volgens mij is het een overheid die aan het zagen is met een wanbeleid.Dit is eigenlijk wat ik bedoel met kverhaal, die zegt dit, die zegt dat en allemaal gespeculeer, daar komen we toch niet verder mee.

 • farmerbn

  Het project van de 'lage kostenboerderij' was eigenlijk zijn tijd ver vooruit. Veel boeren deden daar toen lacherig over omdat er soms wat dom bezuinigd werd, maar het princiepe was en is goed. Bij weinig schuld heb je gewoon minder omzet nodig. Het is een feit dat banken, voerverkopers en handelaren liever een grote groeiende boer zien dan een boer die de hand op de knip houdt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.