Home

Achtergrond 4 reacties

Griepgolf houdt de boer niet van het werk

De oplaaiende griepgolf gaat aan boeren niet voorbij. Toch werken ze door, tot het niet meer gaat.

Even leek hij voorbij, de griepgolf die Nederland teisterde. Maar eind februari zwol hij weer aan. Het aantal zieken liep op. Hoewel de meeste besmettingskans is op plekken waar veel andere mensen zijn, blijven boeren niet buiten schot. Ook zij krijgen soms griep of aanverwante verschijnselen.

Ziekmelden bij de baas zit er meestal niet in. Ze zijn immers zelf de baas en niet zelden de enige werknemer. Dus werken ze zo goed en zo kwaad als het gaat door. Toch merken ze bij de bedrijfsverzorging wel dat als het echt niet meer gaat, hulp wordt ingeroepen.

Boeren met longontsteking

Geert Brinkman van agrarische bedrijfsverzorging Abiant in Noord-Nederland geeft aan dat er nu inderdaad ‘meer bedrijfsverzorgers dan anders bij de weg lopen’. “Dat is dan meestal niet alleen vanwege griep, als boeren ons bellen is het vaak nog serieuzer dan dat. Ik hoor bijvoorbeeld wel over boeren met longontsteking.”

Ook bij AB-Oost merken ze dat de griepgolf aan boeren niet voorbijgaat. “Wij worden nu vaker gebeld”, geeft Gerard Ruiter van de vestiging in het Overijsselse Heeten aan. “Af en toe zijn alle aanvragen best lastig in te plannen, want de bedrijfsverzorgers zelf hebben soms ook griep.”

Rogier is momenteel een beetje ‘sloerig in de rakkert’

Het algemene beeld bij AB-Oost is dat de meeste boeren en boerinnen die ziek zijn, eerst zelf proberen het op te lossen met het werk. Dan voeren of melken ze bijvoorbeeld ’s ochtends nog en kruipen daarna weer in bed. Zo komen ze de eerste dagen door, soms met wat extra inzet van gezinsleden of buren.

Griepepidemie laait weer op

Als meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, en dat minstens twee weken achter elkaar, dan is er officieel sprake van een griepepidemie. De gemiddelde duur van negen weken is al overschreden. Na een daling stijgt het aantal zieken nu weer. Ook boeren worden geveld.

85 koeien en een melkrobot

Zo gaat ook de familie Lansink in Haaksbergen te werk. Rogier is momenteel een beetje ‘sloerig in de rakkert’. Zo zeggen ze dat in Twente als je niet zo lekker bent. “Maar op de bank liggen is er niet bij, hij werkt gewoon door, al gaat het wel een tandje lager allemaal”, geeft echtgenote Heleen aan. “Bij ons bedrijf kan dat ook vrij goed, we hebben 85 koeien en een melkrobot. In de winter ben je iets minder hele dagen druk dan in de zomer.”

Boeren die ziek zijn, proberen toch vaak om door te werken. Pas als het echt niet meer gaat, schakelen ze hulp in. - Foto: jan Willem Schouten
Boeren die ziek zijn, proberen toch vaak om door te werken. Pas als het echt niet meer gaat, schakelen ze hulp in. - Foto: jan Willem Schouten

Maar toch, als hij echt ziek is en er moet werk gebeuren dat Heleen niet kan, zoals voeren, dan roepen ze hulp in. “Er wonen wat jongens en meisjes in de buurt die bij ons stage hebben gelopen en die zijn altijd wel bereid te helpen.” En als het allemaal echt lang gaat duren? “Dan schakelen we de bedrijfsverzorging in.”

Drempel om bedrijfsverzorging in te schakelen lager

De tijden dat boeren per definitie liever met een loopneus, spierpijn en 40 graden koorts door blijven werken dan de bedrijfsverzorging te hulp roepen, lijken voorbij. Ruiter: “Je houdt altijd boeren die het zelfs als ze stevig ziek zijn, het heel moeilijk vinden om het werk aan wie dan ook uit handen te geven. Maar als ze het één keer hebben gedaan en het is goed bevallen, is de hoogte van de drempel wel weg en gaat het een volgende keer makkelijker.”

‘Bedrijfsverzorging inschakelen is best duur, daarom stel ik dat het liefst zo lang mogelijk uit’

Melkprijs speelt een rol

Ook Geert Brinkman van Abiant merkt dat er nog steeds een groep boeren is die maar moeilijk hulp inroept. “Maar de nieuwe generatie gaat er soepeler mee om.” Hierbij speelt de melkprijs ook een rol. Die was de afgelopen maanden hoog, en dan voelen boeren eerder financiële ruimte om bij ziekte hulp in te roepen. Brinkman: “Bij een lage melkprijs proberen ze toch eerder om het zelf op te lossen.”

Gijs Obdam uit Markelo herkent dat wel. “Bedrijfsverzorging inschakelen is best duur, daarom stel ik dat het liefst zo lang mogelijk uit.” Zelf lag hij recent een dag plat door griep, zijn vrouw twee. Meer tijd gunden ze zichzelf niet. “Maar we zijn nooit tegelijk ziek, we kunnen elkaar dus afwisselen met het werk.” Het scheelt dat ze een melkrobot hebben, maar voor ander werk, zoals voeren, zijn er altijd wel buurjongens bereid te komen. “En als het niet anders kan, bellen we de bedrijfsverzorging, want daar zijn we wel lid van.”

Daar merken ze dat het tijdens vakantieperiodes iets rustiger is met hulpaanvragen, ook al heerst er griep. Brinkman: “De afgelopen weken was het voorjaarsvakantie, dan loopt de zoon of dochter bij huis en die springt dan bij. In het algemeen zijn boeren erg zelfredzaam.”

Laatste reacties

 • alco1

  Als ik op vakantie ga dan loop de vervanger een paar uur van te voren met mij rond op het bedrijf, maar als je plots ziek wordt zie je al tegen het overleg op.
  Dus je gaat maar weer zelf aan de slag en soms voel je je als je wat gedaan hebt nog beter dan dat je op de bank hebt zitten hangen.

 • Peerke1

  6 paracetemols per dag doen ook wonderen.

 • cor vroege

  Ik ent mezelf met de griep prik elk jaar rond oktober,dat kost je maar 28 euro,exclusief doktersrecept,ik heb er baat bij ,de laatste 10 jaar geen griep meer gehad,werkt perfect!

 • koestal

  Ook gaan veel boeren nog op wintersport,dan is extra druk bij de bedrijfsverzorging

Of registreer je om te kunnen reageren.