Home

Achtergrond

Goede vraag trekt prijs schapen omhoog

De noteringen voor rammen en ooien hebben de weg omhoog gevonden.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden de dieren opnieuw duurder verkocht. Het aanbod is aan de krappe kant, terwijl de vraag goed is. Dat zorgt voor een vriendelijke marktsituatie met stijgende prijzen.

De prijzen zetten dan ook deze week een duidelijke stap omhoog. De notering voor zware rammen (boven 25 kilo) ging met € 5 omhoog naar € 122,50 tot € 142,50 per dier. Door de recente stijgingen ligt de prijs voor deze dieren nu € 25 per dier hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Ook bij de zware ooilammeren is het prijsverschil groot: € 97,50 per dier vorig jaar, € 120 per dier nu.

Handelaren wijzen naar de recente prijsstijgingen in Engeland als reden voor de hogere noteringen in Nederland. Het wordt voor slachters en verwerkers minder interessant om dieren uit Engeland te halen. Ook karkassen worden steeds duurder, waardoor importeurs zich wenden tot het Nederlandse wolvee. Dat is goed voor de ontwikkeling van de prijzen op de Nederlandse markten.

Bovendien is het aanbod aan schapen ook de komende weken aan de krappe kant. Dat voedt de verwachting dat de prijzen nog nieuwe stappen omhoog kunnen zetten.

Prognoses: prijs stijgt.

Foto

  • Slachtschapen in de opvang bij een slachterij.

    Slachtschapen in de opvang bij een slachterij.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Marktprijzen:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.