Home

Achtergrond

‘Boeren goed vertegenwoordigd in onze partij’

In heel Nederland zijn boeren actief in de gemeentelijke politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreken we een aantal van hen. Vandaag Luciënne Boelsma. Na twee eerdere periodes in de gemeenteraad, is ze nu weer verkiesbaar als lijsttrekker voor CDA.

Luciënne Boelsma is sinds 2010 raadslid in de gemeente De Fryske Marren. Samen met haar staan nog vier andere boeren op de eerste tien plekken van de kandidatenlijst van het CDA. Boelsma vindt het een groot voordeel dat er vier mogelijke raadsleden boer zijn. Ze had verwacht dat andere partijen ook boeren op de verkiesbare plekken zouden plaatsen, maar dat is niet het geval.

Hoe combineert u de functie van gemeenteraadslid met uw bedrijf?

“Het is prima te combineren. Mijn man runt het melkveebedrijf en ik spring bij waar nodig. Daarnaast heb ik nog een parttime baan van 16 uur in de week. De werkzaamheden als raadslid nemen zo’n 15 uur per week in beslag. Die uren maak ik vaak in de avonden. Vaak ben ik toch twee tot drie avonden in de week weg. Ik heb altijd al veel bestuurswerk gedaan, en 8 jaar geleden werd ik gevraagd om bij het CDA actief te worden. Ik vind het vooral leuk dat je de praktijk die je zelf meemaakt in de vorm van je gezin en je bedrijf in kunt zetten voor de gemeente. Je kunt ook echt iets bereiken het is heel dynamisch.”

‘Als raadslid zit je niet speciaal voor de boer in de raad. Je zit er voor iedereen’

Zit u als boer of als ‘burger’ in de gemeenteraad? Spant u zich speciaal in voor de landbouw?

“Als raadslid zit je niet speciaal voor de boer in de raad. Je zit er voor iedereen. Boeren zijn in onze partij goed vertegenwoordigd. Bij de eerste tien mensen op de kieslijst zitten drie mensen met een melkveebedrijf en één met schapen. Het valt mij op dat andere partijen geen boeren op de verkiesbare plekken hebben. Dat had ik wel verwacht eigenlijk. Het is ook best moeilijk om mensen te vinden die op de lijst willen en in de gemeenteraad willen. Het kost gewoon best wel wat tijd. De Fryske Marren is een echte agrarische gemeente met veel melkveebedrijven. Het voordeel van zoveel mensen met een agrarische achtergrond in je partij, is dat er veel kennis aanwezig is en dat zij de kant van de boeren begrijpen.”

"Je ziet de sector gewoon veranderen. Als gemeente kun je daar het best een ondersteunende rol in spelen." – Foto: Luciënne Boelsma
"Je ziet de sector gewoon veranderen. Als gemeente kun je daar het best een ondersteunende rol in spelen." – Foto: Luciënne Boelsma

Welke landbouwgerelateerde onderwerpen hebben de aandacht in uw gemeente?

“Er wordt de landbouw vooral veel landelijk opgelegd. Ik ben van mening dat de sector zelf al heel goed bezig is en inziet wat ze moet doen. Je ziet de sector gewoon veranderen. Als gemeente kun je daar het best een ondersteunende rol in spelen. We zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het bestemmingsplan. Daar is veel tijd in gaan zitten en dat vroeg om goede afwegingen. De gemeente krijgt regelmatig te maken met agrarische bedrijven die willen uitbreiden. Het CDA is meestal voor ontwikkelingen, het is vaak een verbetering van diervriendelijkheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn geurhinder en vrijkomende agrarische bedrijven onderwerpen op landbouwgebied waar de gemeenteraad mee te maken heeft.”

‘Ik ben van mening dat de sector zelf al heel goed bezig is en inziet wat ze moet doen’

Is het volgens u van belang dat er boeren in de gemeenteraad zitten?

“Ja. Voor de kandidatenlijst van de partij is het belangrijk dat je veel verschillende mensen hebt met verschillende achtergronden. Het voordeel van boeren in de raad is dat zij een balans kunnen creëren. In onze gemeente speelde het punt dat burgers bang waren voor de gezondheidsrisico’s van veehouderijen. Dan zie je dat veel politieke partijen hierin meegaan, terwijl wij juist wijzen op de feiten die er zijn en wat meer nuanceren. Door de achtergrondkennis die bij ons beschikbaar is, kunnen we de kwestie wat meer in balans brengen en positiviteit inbrengen.”

Naam: Luciënne Boelsma (45)
Bedrijf: melkveebedrijf met 75 koeien
Politieke partij: CDA
Gemeente: De Fryske Marren
Woonplaats: Idskenhuizen (Fr.)

Of registreer je om te kunnen reageren.