Home

Achtergrond

Fraude laat koers BRF fors dalen

De grootste uitschieter op de beurs afgelopen week, in negatieve zin, in de pool van agrifoodbedrijven was Brasil Foods (BRF).

De koers van ’s werelds grootste kippenvlees exporteur daalde met 15,9% ten opzichte van vorige week. Reden voor de forse daling is een onderzoek dat is ingezet naar mogelijke fraude binnen het bedrijf. Alweer. In maart vorig jaar kwamen al eerder schandalen in de Braziliaanse vleesindustrie aan het licht.

Nu is het bedrijf verdacht van het samenwerken met laboratoria van het ministerie van landbouw om de te hoge salmonellaniveaus in het vlees te verdoezelen, zo meldt de Financial Times. De voormalig directeur van BRF is gearresteerd door de federale politie van Brazilië vanwege de vermeende fraude. Hij zou hebben geweten van de fraude door medewerkers.

Koers WH Group daalt

Een andere daler, met overigens een veel minder grotere procentuele daling dan Brasil Foods, was het Chinese varkensvleesconcern WH Group. De koers voor dit bedrijf daalde met 5,2% ten opzichte van vorige week. Mogelijke reden zou kunnen zijn dat er veel speculaties de ronde doen over een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en andere landen.

De Chinese troef in een handelsoorlog met de VS zou soja worden. China is de grootste importeur van soja en de VS de grootste exporteur ter wereld. Handelsbarrières opheffen voor Amerikaanse soja, zal niet alleen de VS treffen, maar ook China. De industrie in China die de soja gebruikt, zal moeilijker aan soja kunnen komen en daardoor zullen de prijzen voor onder andere veevoer stijgen en dus ook voor China’s belangrijke varkensvlees.

Grootste stijgers

De twee grootste stijgers van afgelopen week waren Kellog met 4,7%, handelshuis ADM met 3,6%. ADM zou gaan samenwerken met een niet-bekend Aziatisch bedrijf. Zo zou het bedrijf concurrent Glencore willen dwarsbonen. Dat meldt The Times. Zowel Glencore als ADM hebben oren naar een overname van concurrent Bunge.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.