Home

Achtergrond 2 reacties

ForFarmers blijft op overnamepad

ForFarmers blijft op overnamepad. Schaalgrootte moet leiden tot meer rendement en winst.

Het kan ForFarmers niet groot genoeg. Met de joint venture met het Poolse mengvoerbedrijf Tasomix is ForFarmers nog lang niet ‘uitgewinkeld’. Dat zei CEO Yoram Knoop bij de toelichting op de goede jaarcijfers op het hoofdkantoor in Lochem, Gelderland. Lochem is ook de plaats waar de toekomst én de oorsprong van het bedrijf ligt, aldus Knoop.

Ondanks de vaste basis van het bedrijf in Lochem, is het continu bezig met rondkijken naar mogelijke uitbreidingskansen. Zowel in Nederland als in België, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en straks ook Polen, waar het al actief is, als in omringende landen.

Groei geen doel op zich

Volgens Knoop gaat het ForFarmers niet om groei op zich. Het bedrijf wil met de uitbreidingen sterker worden en voordelen behalen op onder andere efficiency. Daarvoor bezoeken de topmannen van het mengvoerbedrijf veel andere bedrijven en proberen ze goede relaties te leggen. Naast groeien via acquisities wil het ook organisch groeien.

Volgens CEO van ForFarmers Yoram Knoop gaat het ForFarmers niet om groei op zich. Het bedrijf wil met de uitbreidingen sterker worden en voordelen behalen op onder andere efficiency. - Foto: Michel Zoeter
Volgens CEO van ForFarmers Yoram Knoop gaat het ForFarmers niet om groei op zich. Het bedrijf wil met de uitbreidingen sterker worden en voordelen behalen op onder andere efficiency. - Foto: Michel Zoeter

Brexit zal ForFarmers gaan helpen

De schaalgrootte zorgt vooral voor schaalvoordelen, rendement en winstgevendheid. Die winstgevendheid was in het Verenigd Koninkrijk (VK), waar ForFarmers vijftien productielocaties heeft, het laatste jaar echter ver te zoeken. Zowel de omzet als de brutowinst en het bedrijfsresultaat daalden vorig jaar fors voor de zaken in het VK. Diverse maatregelen moeten de prestaties daar verbeteren. De Brexit zal op termijn ForFarmers juist gaan helpen volgens Knoop. Het Verenigd Koninkrijk is 60% zelfvoorzienend in vlees, en dus zijn er kansen in een groeiende vleessector. Hierdoor hoeft het land geen duurdere vleesproducten te importeren. Dit gaat voordelen bieden voor het Lochemse mengvoerbedrijf, verwacht Knoop.

De waardecreatie is volgens de topman in handen gekomen van de boeren

Beursgang heeft ForFarmers goed gedaan

De beursgang van ForFarmers in 2016 heeft het bedrijf goed gedaan. Arnout Traas, CFO van ForFarmers, zegt dat het behalen van het doel om meer liquiditeit te creëren is gehaald. De waardecreatie is volgens de topman in handen gekomen van de boeren. Daarnaast heeft de beursgang bekendheid van het bedrijf gebracht, ook buiten de agrarische sector. Het vraagt ook om meer transparantie van het bedrijf, en dat brengt wel iets meer druk. De topmannen zien het echter als een verbetering.

Uitdagingen

Jan Potdijk, COO van het bedrijf, noemt enkele uitdagingen die het werkveld voor ForFarmers complexer maken. Potdijk noemt onder andere de veranderende retailvraag, veranderende klantbehoeften en meer veeleisende regelgeving. Het mengvoerbedrijf draait daar de hand niet voor om. “Complexiteit doet ForFarmers goed”, aldus de topmannen. Door de schaalgrootte zijn ze in staat daar op in te spelen. Ze verwachten dan ook dat in de toekomst niet alle mengvoerbedrijven overeind zullen blijven. Hierin ziet het bedrijf kansen om ook in Nederland verder uit te breiden.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Voordelen schaalvergroting zijn zeker op directie niveau merkbaar, hogere beloning en hogere bonus. Maar of het bedrijf en de klanten er echt beter van worden is nog de vraag. Niemand weet wat de prijs kwaliteit zou zijn geweest als er geen fusie / had plaats gevonden.

  • Snel

    Als oud ledenraadslid kan ik zeggen ,Agratax , dat `t ook voor de veehouders voordelen heeft, Ze zijn tevens aandeelhouder. Prijs/ kwaliteit moet altijd goed zijn anders stappen de boeren zo over naar de concurrent, daar moet je wel scherp op blijven anders zet ze maar buiten de deur.

Of registreer je om te kunnen reageren.