Home

Achtergrond 6 reacties

‘Een boer bij D66 is niet echt gebruikelijk’

In heel Nederland zijn boeren actief in de gemeentelijke politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreekt Boerderij een aantal van hen. Vandaag Eric van der Spelt. Hij is nu 4 jaar fractievoorzitter en is lijsttrekker voor de volgende verkiezingen in gemeente Steenbergen.

Van der Spelt zit sinds 2014 in de gemeenteraad van Steenbergen voor D66. Het combineren van zijn akkerbouwbedrijf met de functie als raadslid is soms passen en meten, maar hij vindt de gemeentelijke politiek leuk. Zo leuk, dat hij ook wethouderskandidaat is.

Eric van der Spelt (41) is D66-raadslid in Steenbergen (N.-Br.). Daarnaast runt hij een akkerbouwbedrijf met 140 hectare. -Foto: Peter Roek
Eric van der Spelt (41) is D66-raadslid in Steenbergen (N.-Br.). Daarnaast runt hij een akkerbouwbedrijf met 140 hectare. -Foto: Peter Roek

Hoe combineert u de functie als gemeenteraadslid met uw bedrijf?

“Het is goed te combineren, maar het is soms wel passen en meten. Ik ben toch zo’n vier avonden, 12 tot 15 uur, in de week bezig met taken voor de gemeenteraad. Daarom deel ik mijn dagen op mijn bedrijf in als werkdagen van 8 tot 5 en daarin moet dan alles gebeuren. Het vraagt de nodige aanpassingen in je tijd en soms, als het echt niet lukt, roep ik de hulp in van mijn vader of van een vriend die ook boer is. Als je beide dingen goed wilt doen, moet je toch je bedrijf durven loslaten.”

Zit u als boer of als ‘burger’ in de gemeenteraad? Spant u zich speciaal in voor de landbouw?

“Dat is moeilijk te beantwoorden. Vanwege belangenverstrengeling kán ik soms niet als boer meedenken of meebeslissen over bepaalde onderwerpen. Elke schijn van belangenverstrengeling moet je voorkomen. Op de achtergrond kan ik binnen onze fractie wel meedenken en dan vervolgens samen met een fractiegenoot besluiten wat ons standpunt over een bepaald onderwerp is. Die fractiegenoot treedt dan op als woordvoerder. Het is soms wel een lastige spagaat waarin je zit. Aan de ene kant heb je de kennis in huis, maar aan de andere kant kun je die soms niet inzetten. Daarom zou ik kunnen zeggen dat ik als ondernemer in de raad zit.”

‘Vanwege belangenverstrengeling kán ik soms niet als boer meedenken of meebeslissen over bepaalde onderwerpen’

Welke landbouwgerelateerde onderwerpen hebben de aandacht in uw gemeente?

“Afgelopen periode hebben we het bestemmingsplan aangepast. Dus dat ligt nu achter ons. In de komende jaren willen we ons als D66 inzetten voor een rondweg langs de kernen van Steenbergen en Dinteloord, zodat die worden ontlast van verkeer van landbouwvoertuigen. Daarnaast staat de uitbreiding van het kassengebied in de gemeente op de agenda. Daarover zijn de meningen binnen de raad verdeeld, maar wij vinden dat die ontwikkeling ruim baan moet krijgen. Overigens ben ik zelf in de politiek gerold door een snelweg die over mijn land aangelegd zou worden. Ik woonde als publiek de gemeenteraadsverkiezingen daarover bij en zodoende ben ik er blijven plakken.”

‘Boeren in de raad zijn nodig; het is nog altijd makkelijker om over boeren te praten dan met boeren’

Is het volgens u van belang dat er boeren in de gemeenteraad zitten?

“Ja, zeker. Er zitten nu in de raad in Steenbergen 2 agrariërs op 19 raadsleden, dat vind ik een mooi aantal, gezien de bevolkingssamenstelling. Een afvaardiging van boeren in de raad is nodig. Het is nog altijd makkelijker om over boeren te praten dan met boeren. Wanneer je plannen wil realiseren in het buitengebied, heb je toch vaak de medewerking nodig van boeren. Dan is het goed dat er ook boeren in de gemeenteraad zitten. Boeren weten mij ook wel te vinden nu ik in de raad zit. Vooral toen de versnelde verduurzaming van de veehouderij op provincieniveau er, door invloed van D66, doorkwam, heb ik flink wat commentaar gehad. Dan moest ik me fel verdedigen voor D66.”

Laatste reacties

 • kraats

  Zo doet Chalon het ook; akkerbouwer en dan lid worden vd PvdA. Bestuursfuncties in overvloed....
  ... en vullen maar die zakken; niks PvdA-moraal

 • farmerbn

  Voor een akkerbouwer is het makkelijk om fideel te blijven aan je D'66 bij veehouderij-zaken. Eens afwachten als D'66 pijn gaat doen aan de akkerbouwer. Laat hij dan een mes in zijn rug steken of houdt hij het dan voor gezien.

 • Hogman1

  Hoi Eric ,een boer moet gewoon overal vertegenwoordigd zijn ,niks mis mee
  Tip : ga even met Spierings praten , ik woon op een Steenworp
  succes!

 • wilcovanlaar1

  Het blijkt steeds weer dat er maar 1 partij is die echt voor alle boeren opkomt, Sgp!

 • koestal

  Bij D66 zitten veel mensen uit het onderwijs,wie is dan Tjeerd de Groot ,die wil verplichte weidegang

 • .....

  Die Tjeerd de Groot was directeur van onze NZO, nu bij D66 is hij voor de GroenLinks variant van landbouw die natuurinclusief heet. Veel extra regels geen inkomen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.