Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:9 mrt 2018

‘Door mijn inzet hoop ik dat boeren gaan stemmen’

In heel Nederland zijn boeren actief in de politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreekt Boerderij een aantal van hen. Vandaag Bert-Jan Huizing. Hij zit nu 4 jaar in de gemeenteraad van Loppersum en is lijsttrekker voor de nieuwe verkiezingen.

Bert-Jan Huizing is het enige gemeenteraadslid voor de VVD in de Groningse gemeente Loppersum. Daarnaast is hij ook de enige boer in de gemeenteraad. Hij heeft er vooral veel plezier in en vindt het belangrijk dat hij als boer onderdeel kan zijn van de raad.

Bert-Jan Huizing(50) is VVD-gemeenteraadslid in Loppersum (Gr.). Ook runt hij een akkerbouwbedrijf in Zeerijp met 90 hectare, waarvan 45 hectare pootaardappelen. - Foto: Egbert Euser
Bert-Jan Huizing(50) is VVD-gemeenteraadslid in Loppersum (Gr.). Ook runt hij een akkerbouwbedrijf in Zeerijp met 90 hectare, waarvan 45 hectare pootaardappelen. - Foto: Egbert Euser

Hoe combineert u de functie als gemeenteraadslid met uw bedrijf?

“Het is druk, maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Ik probeer mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Het kost me vaak de hele zondag om zaken voor de gemeenteraad voor te bereiden en dan zijn er in de week ’s avonds vaak vergaderingen. Er is één vaste medewerker in dienst op mijn bedrijf, maar dat is niet per se vanwege mijn werk als gemeenteraadslid. Ik heb altijd al veel naast mijn bedrijf gedaan, vooral in het verenigingsleven in het dorp. Zo ben ik ook in de politiek gerold. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in politiek en geschiedenis. Ik vind het vooral erg leuk om te doen. Vooral het opdoen van contacten en de samenwerking met collega-gemeenteraadsleden vind ik leuk. We zijn de kleinste partij in Loppersum en zitten in de oppositie, onze invloed is beperkt, maar we krijgen zeker zaken op de agenda en kunnen actief meedenken over alle dingen die spelen in de gemeente.”

Zit u als boer of als ‘burger’ in de gemeenteraad? Spant u zich speciaal in voor de landbouw?

“Ik zit in de gemeenteraad als burger met een agrarische achtergrond. Ik ben de enige boer in de gemeenteraad, dus dat maakt dat ik wel degene ben met de meeste agrarische kennis. Natuurlijk span ik me dan in voor de landbouw, maar het is ook niet de bedoeling dat ik bij de andere raadsleden bekend sta als ‘de boer’ in de gemeenteraad.”

‘Ik zit in de gemeenteraad als burger met een agrarische achtergrond, niet als ‘de boer’

Welke landbouwgerelateerde onderwerpen hebben de aandacht in uw gemeente?

“Iets wat niet specifiek landbouwgerelateerd is, maar waarmee wel veel boeren te maken hebben, zijn de aardbevingen. Dat onderwerp neemt wel 70% van onze tijd in beslag. De standpunten van de landelijke VVD over de aardbevingen worden niet altijd hartelijk ontvangen, daarom richten wij onze pijlen op wat de inwoners van Loppersum belangrijk vinden. In het aardbevingsdossier zijn we als gemeenteraad ook altijd gezamenlijk opgetrokken om op deze manier zo goed mogelijk op te komen voor de belangen van de inwoners. Dit strookte niet altijd met het landelijke VVD-beleid, maar wij wonen en werken in dit gebied, ondervinden alles aan den lijve. Dat we dan een ander geluid laten horen, lijkt me niet meer dan logisch.
Daarnaast zorgt de lijst van beeldbepalende panden in de gemeente voor veel vragen bij boeren. Die lijst bepaalt welke panden een beschermde status krijgen. Agrarische panden kunnen ook op deze lijst komen, en dat wekt veel vragen op over de ontwikkelingsruimte van boerenbedrijven.”

‘Het onderwerp aardbevingen neemt wel 70% van onze tijd in beslag; wij komen op voor de belangen van de inwoners’

Is het volgens u van belang dat er boeren in de gemeenteraad zitten?

“Ja, ik vind het zeker belangrijk dat er boeren in de gemeenteraad zitten. Onze gemeente is een echte plattelandsgemeente met 17 dorpen en een groot oppervlak aan agrarisch gebruik. Daarom vind ik het wel belangrijk dat een boer onderdeel is van de gemeenteraad. Ik hoop dat ik door mijn inzet voor de gemeenteraad boeren kan bewegen op de VVD te stemmen.”

Eén reactie

  • hylkema.l

    Goed zo Huizing en succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.