Home

Achtergrond 1 reactie

Doel productiebeperking Opec lijkt uitgewerkt

Begin van de week liep de olieprijs op onder invloed van berichten dat de olieproductie in Libië verstoord was als gevolg van de politieke instabiliteit in het land.

De productie zou zijn gedaald tot ongeveer 380.000 vaten ruwe olie per dag. Ook Venezuela produceert minder olie dan logischerwijs mocht worden verwacht. Ook dat land kampt met politieke instabiliteit en een economische crisis.

Toch lijken deze beide feiten niet voldoende reden voor een blijvende hogere olieprijs. Dat bleek een dag later ook wel toen de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) de nieuwe olievoorraden in de Verenigde Staten publiceerde. Ook de afgelopen week blijken de olievoorraden weer te zijn toegenomen; deze keer met 2,4 miljoen vaten. Dat is meer dan waarop was gerekend. Een week eerder was de voorraad al met 3 miljoen vaten gestegen.

Scherpe daling olieprijs

Het gevolg was een scherpe daling in de koers. Noteerde Brentolie begin van de week nog bijna $ 66 binnen een dag was daar bijna $ 2 vanaf en sloot de koers op ruim $ 62. West Texas Intermediate liet eenzelfde ontwikkeling zien, de koers daalde van bijna $ 63 naar zo’n $ 61.

Uit cijfers van S&P Global Platts blijkt dat oliekartel Opec in februari 70.000 vaten minder oppompte dan een maand eerder. Daarmee ligt het ruim lager dan het afgesproken productieplafond.

De vraag is hoe zinvol de productiebeperking van Opec nog is. Volgens IEA is de Amerikaanse oliewinning, samen met de Braziliaanse en Canadese, voldoende om de groeiende vraag in de komende 3 jaar op te vangen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Eén reactie

  • ed12345

    Ik heb altijd begrepen dat de OPEC hoofdzakelijk de arabische olie producenten betreft Er wordt nu op zoveel plaatsen veel olie gewonnen dat de OPEC inbreng procents gewijs veel minder is dan vroeger Die $100 en meer per vat zullen denk ik niet snel meer terug keren

Of registreer je om te kunnen reageren.