Home

Achtergrond

De farmbot komt eraan

Landbouwrobots die zelfstandig zaaien, onkruid steken, de bodemgesteldheid meten, mesten en bevloeien. Ze zijn in opmars. Hbo-student tuin- en akkerbouw Gerben Plak (20) bouwde met twee medestudenten ‘Berend de Farmbot’. Maar de boer op de trekker zal niet verdwijnen.

Automatisering in de landbouw heeft een vlucht genomen. De volgende stap is de landbouwrobot, ofwel de farmbot, die geheel zelfstandig kan zaaien, onkruid kan steken, mest kan toedienen, de bodemgesteldheid meet en kan bevloeien. In de open teelten vonden zaken als gps, drones en softwareprogramma’s om teelt, bespuitingen en bemesting te optimaliseren al hun weg. Op het gebied van urban farming zijn volledig geautomatiseerde teeltsystemen in een zeecontainer in gebruik die wekelijks sla en andere bladgewassen leveren.

Grootschaliger kasteelten

En nu dan dus de farmbot. Deze is ontwikkeld op de Virginia Tech University in Amerika en een kleine twee jaar geleden op de markt gebracht. Nu is dit misschien nog voor de hippe moestuinier, die via zijn mobieltje overal ter wereld zijn landbouwrobot kan aansturen. Het is nog pionieren, maar de ontwikkelingen gaan snel en over een paar jaar zijn landbouwrobots misschien ook al geschikt voor grootschaliger kasteelten en op het open veld.

‘De uitdaging om de farmbot in elkaar te zetten en aan het werk te krijgen trok mij’

‘Nu nog klein, op termijn ingrijpend’

Het Nederlandse landbouwonderwijs zit er aardig bovenop. Vorig jaar kwam de eerste farmbot naar Fontys Hogeschool in Venlo en in januari gingen drie derdejaars studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden met ‘Berend de farmbot’ aan de slag. Onder hen Gerben Plak. Toen praktijkdocent Sandra van der Galiën studenten zocht die met de farmbot wilden gaan werken, aarzelde Plak niet. “De uitdaging om de farmbot in elkaar te zetten en aan het werk te krijgen trok mij, net als het bijzondere van een nieuwe ontwikkeling die nu misschien nog klein en experimenteel is, maar op termijn de landbouw ingrijpend kan veranderen.”

Gerben Plak, student tuin- en akkerbouw met 'Berend de farmbot'. - Foto: Anne van der Woude
Gerben Plak, student tuin- en akkerbouw met 'Berend de farmbot'. - Foto: Anne van der Woude

Software en bouwtekeningen zijn open source

Berend de farmbot staat nu in de kas op het dak van Van Hall Larenstein en functioneert. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n zeshonderd farmbots, Genesis geheten, in gebruik. Zowel de kleine, die een stukje van 1,5 bij 3 meter grond kan bewerken, als de grotere die 3 bij 6 meter aankan. De farmbot is een bouwpakket dat je zelf in elkaar kunt zetten. Zowel de bouwtekeningen als de benodigde software zijn ‘open source’. Iedereen kan die inzien, zelf onderdelen laten bijmaken, de software aanpassen. In een community worden de ervaringen dan weer gedeeld.

Lastig in open veld

Plak verwacht dat de farmbot zeker de stap van de hobbyteelt naar de professionele teelten gaat maken. Voor kassen is de landbouwrobot al heel geschikt. In het open veld wordt volgens hem nog een hele uitdaging, vooral vanwege de schaalgrootte. De robot is namelijk een arm die over twee geleiders langs de rand van een stukje grond beweegt. Tot 6 meter breed kun je met lichte materialen toe. In het veld wil je veel breder kunnen werken en dan wordt dat lastiger. Dan zou je bijvoorbeeld een zelfrijdende trekker moeten gebruiken, wat het alweer ingewikkelder maakt.

Een geruststellend idee voor de boer is misschien dat de farmbot niet kan oogsten. Daar blijft de boer zeker nog voor nodig

Farmbot kan niet oogsten

Het grootste voordeel van de farmbot is volgens Plak dat deze, eenmaal geprogrammeerd, geheel zelfstandig kan werken, nooit moe wordt en gek is op eentonig werk. Vooral jongeren reageren enthousiast op de landbouwrobot. Boeren zijn in eerste instantie bezorgd over hun werkgelegenheid en de inhoud van hun vak. Dat vindt Plak begrijpelijk. “Het rijden op de trekker en het toepassen van je teeltkennis in het veld maken het vak van boer mooi. Zelf ging ik tuin- en akkerbouw studeren vanwege mijn fascinatie voor de groei en ontwikkeling van planten, al vind ik techniek minstens zo interessant.” Een geruststellend idee voor de boer is misschien dat de farmbot niet kan oogsten. Daar blijft de boer zeker nog voor nodig.

Berend de farmbot is ook te volgen op Facebook.

Of registreer je om te kunnen reageren.