Home

Achtergrond

BIO-NH wil bekendheid biologische boer vergroten

Noord-Hollandse bio-boeren kunnen zich sinds kort aansluiten bij de nieuwe, biologische vereniging BIO-NH. “Het doel is kennis en krachten van boeren en tuinders bundelen”, zegt bestuurslid Jan Knook.

De nieuwe, Noord-Hollandse vereniging BIO-NH is net een week oud. Maar bestuurslid en bio-akkerbouwer Jan Knook heeft duidelijke ambities. “We willen onze bekendheid vergroten en onze bodemkennis en regionale afzet verbeteren. En dat doen we als regionale boeren en tuinders samen. Als collectief sta je sterker.”

Jan Knook (59), secretaris van de onlangs opgerichte Noord-Hollandse vereniging BIO-NH: "We richten ons in eerste instantie op de primaire sector, niet op winkels. De enige eis is dat leden Skal-gecerticeerd zijn. - Foto: Lex Salverda
Jan Knook (59), secretaris van de onlangs opgerichte Noord-Hollandse vereniging BIO-NH: "We richten ons in eerste instantie op de primaire sector, niet op winkels. De enige eis is dat leden Skal-gecerticeerd zijn. - Foto: Lex Salverda

Hoe is BIO-NH ontstaan?

“De provincie Noord-Holland was het vliegwiel. Die heeft de animo gepeild en wilde graag één gesprekspartner in de bio-sector. Biologische akkerbouwers, veehouders en tuinders waren hier enthousiast over. Zij wilden elkaar wel vaker op gezette tijden ontmoeten. Zo ontstond BIO-NH.”

Hoe groot is uw vereniging?

“We hopen op ongeveer 80 biologische ondernemers (leden). Dat aantal moet gestaag groeien. We richten ons in eerste instantie op de primaire sector, niet op winkels. We willen niet direct te veel hooi op de vork nemen. De enige eis is dat leden Skal-gecertificeerd zijn. Maar ook mensen die willen omschakelen, kunnen bij ons aankloppen voor advies.”

‘Mensen die willen omschakelen, kunnen bij ons aankloppen voor advies’

Wat gaat BIO-NH doen?

“We willen in eerste instantie de bekendheid van onze bio-boeren vergroten. Be good and tell about it. Via sociale media bijvoorbeeld. Maar we willen ons ook graag aansluiten bij de provinciale Rabobank AZ Tour. Die tour voert langs scholen, waarbij verteld wordt waar voedsel vandaan komt. Een bio-module zou een mooie aanvulling zijn.”

De regionale afzet moet ook beter?

“Ja, dat is zeker een doel. De potentie is er hier zeker met de regio’s Amsterdam-Haarlem, Alkmaar-Hoorn en ’t Gooi. In Amsterdam loopt de belevering van de horeca niet optimaal, er zijn veel verschillende leveranciers. Maar ook op kleinere, lokale markten is afzet vaak lastig. Voor individuele boeren is het niet eenvoudig om rendement te maken. Als we het bio-aanbod beter bundelen, kan dat wel. Dan ontstaat een breed en toch regionaal assortiment. En dan zijn er nog de dagverse producten als sla, aardbeien of zonnebloemen. Daar willen we samen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.”

De bodem is ook een speerpunt?

“Ja, zeker voor de biologische sector is de bodem enorm belangrijk. Wij kunnen immers veel minder bijsturen. Door als bio-boeren vaker bij elkaar te komen – via zogenoemde biocafébijeenkomsten – kunnen we van elkaar leren en kennis delen. Of het nu om niet-kerende grondbewerking en bewerken met lage bandenspanning of groenbemesters en compost gaat. Het kan en moet beter. Samen kunnen we dan beslissen of we kennis inkopen of onderzoek laten doen. Dat werkt beter.”

Of registreer je om te kunnen reageren.