Home

Achtergrond 5 reacties

Amerikaanse boeren maken borst nat voor handelsoorlog

Staan we aan de vooravond van een lelijke, langdurige handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten? Of loopt het met een sisser af? Amerikaanse producenten van varkensvlees, appels, kersen en soja hopen er het beste van. “Dit kon niet op een slechter moment gebeuren.”

Het is niet alleen president Donald Trump die zich voorbereid op een partij armpje worstelen. De Republikeinse inwoner van het Witte Huis klaagt over het enorme handelstekort van de Verenigde Staten (VS) met China. Ook wil Trump eindelijk optreden tegen de volgens hem oneerlijke wijze waarop Peking zich intellectueel
eigendom van Amerikaanse bedrijven toe-eigent. Maar ook aan de andere kant van de Grote Oceaan vallen harde woorden.

Soja-import

Het is misschien weinigen opgevallen in het Westen, maar de opmerkingen in de Chinese krant Global Times logen er niet om vorige week. Het medium, dat dicht aanschurkt tegen de Chinese Communistische Partij, foetert tegen de groeiende importen van Amerikaanse soja en de desastreuze gevolgen op het Chinese platteland. Volgens de krant ‘vernietigt’ deze soja-import te veel Chinese landbouwbedrijven.

‘Boeren en tuinders zijn afhankelijk van handel’

Vergeldingsmaatregelen

De aan de Chinese regering gelieerde krant wijst de beschuldigende vinger naar de ‘hoge subsidies’ die Amerikaanse sojaboeren ontvangen voor hun productie. “Strikte maatregelen zijn nodig tegen deze massale subsidies en het dumpen van soja op de Chinese markt”, aldus de Chinese krant. Het zijn griezelige woorden voor Amerikaanse soja-boeren. Vorig jaar exporteerden zij nog voor ruim $ 10 miljard (€ 8,1 miljard) naar China.

Officieel staat Amerikaanse soja nog niet op het lijstje met agrarische producten waartegen Peking vergeldingsmaatregelen wil nemen. Maar analisten in de VS houden er rekening mee dat dit alsnog gebeurt. Het Amerikaanse Farm Bureau, die Donald Trump bij zoveel eerdere besluiten prees, wacht gespannen af. “Boeren en tuinders zijn afhankelijk van handel, en we zijn zeer bezorgd over de aankondiging van Chinese vergeldingsacties”, laat voorzitter Zippy Duvall weten.

‘Inkomens zijn zo’n 50% gedaald over de laatste 4 jaar’

Inkomsten

Waar Duvall zich het meeste zorgen om maakt, is het effect van een handelsoorlog op de inkomsten van Amerikaanse boeren en tuinders. Want dat inkomen bevindt zich al een tijdje in een glijvlucht. “Inkomens zijn zo’n 50% gedaald over de laatste 4 jaar”, zegt Duvall. “Vergeldingsacties in internationale handel maken onze vooruitzichten nog moeilijker. Dit had niet op een slechter moment kunnen gebeuren voor de Amerikaanse landbouw.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Een Amerikaanse akkerbouwer oogst soja in de staat Wisconsin. Jaarlijks exporteert Amerika voor $10 miljard soja naar China. Vanwege de dreigende handelsoorlog vrezen de Amerikaanse boeren voor hun afzet. - Foto: ANP
Een Amerikaanse akkerbouwer oogst soja in de staat Wisconsin. Jaarlijks exporteert Amerika voor $10 miljard soja naar China. Vanwege de dreigende handelsoorlog vrezen de Amerikaanse boeren voor hun afzet. - Foto: ANP

Uitgebreid

In Iowa, 1 van de belangrijkste varkensproducerende staten van het Midwesten, profiteert men de afgelopen jaren juist volop van de export naar China. Stallen zijn uitgebreid, net als slacht- en verpakkingscapaciteit. Het Amerikaanse vleesmerk Smithfield Foods werd in 2013 zelfs overgenomen door de Chinese WH Group. De dreigende Chinese invoerheffing van 25% op Amerikaans varkensvlees betekent daarom een forse tegenvaller.

Er zijn varkenshouders die de schuld van de sombere vooruitzichten rechtstreeks bij president Trump neerleggen. “Al zijn besluiten op het gebied van handel betekenen vooralsnog een klap in het gezicht voor onze landbouwbelangen”, klaagt zeugenhouder Ken Norton in Bronson, Michigan tegen nieuwsmedium Dow Jones. De varkenshouder is bang voor bedrijfsschade als de export naar China ter waarde van ruim $ 1 miljard (€ 810 miljoen) spaak loopt.

Fruitsector

In de westelijke fruitstaat Washington kijkt men evenmin vrolijk. Onder president Obama slaagde toenmalig landbouwminister Tom Vilsack erin de Chinese markt open te gooien voor alle Amerikaanse appelsoorten. Ondanks dat China zelf de grootste appelproducent ter wereld is. Nu dreigt een tarief van 15% op Amerikaans fruit roet in het eten te gooien.

Gala, Red Delicious en Granny Smith zijn de rassen die appeltelers vooral naar China sturen. Het volume is met 1,8 miljoen dozen van 18 kilogram niet zo groot als de appelexport naar Canada en Mexico, maar toch goed voor zo’n 1.200 banen. “Wij zijn afhankelijk van vrijhandel”, zegt Todd Fryhover, voorzitter van de promotieclub Washington Apple Commission. “Elke ontwrichting heeft een negatieve invloed op onze telers.”

Vrees bij kersentelers

In dezelfde noordwestelijke staat hebben kersentelers nog meer te vrezen. Vorig jaar verkochten zij voor zo’n $ 127 miljoen (€ 103 miljoen) kersen aan China. Als die kersenmarkt wegvalt, zitten veertienhonderd telers met een probleem. “We kunnen niet zo makkelijk van afnemer wisselen”, weet Mark Powers, voorzitter van de Northwest Horticultural Council. “Er is geen andere markt die dat volume even overneemt.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dit verhaal gold ook voor de Europese export naar Rusland. Toen lazen we niet van die huilie huilie verhalen. De media is vaak links en houdt niet van Trump. Correct Links in Europa had minder medelijden (met de boerenbelangen) bij de boycot met Rusland. Nu zeggen ze dat het verlies meeviel dus dan zal dat straks ook gelden voor de Amerikanen. Trump weet dus heel goed wat hij doet.

 • pinkeltje

  Met Trump is het moeilijk kersen eten...

 • John*

  probleem is dat de handelsstromen verstoord raken en dat je als sector zomaar een half jaar verder bent voordat alle rimpels glad getreken zijn. De sojabehoefte van China wordt immers echt niet kleiner.. Die duiken dus op de braziliaanse en argentijnse markt. Die soja wordt duur waardoor europa binnen enkele maanden uitwijkt naar Amerika. Zo liep het ook met de varkens.

 • @John, Je hebt gelijk. Maar veranderingen maakt kansen. Wie kans ziet het snelst in te springen op de veranderingen is winnaar.

 • husky007

  Wat leven we toch in een rare wereld, onze eerste levensbehoefte is voedsel, de mensen die dat produceren moeten strijden om te overleven

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.