Home

Achtergrond

ABN Amro: lange rente in de lift

ABN Amro heeft deze week ramingen voor de lange rente verhoogd.

Niet vanwege een wijziging in de visie op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Wel door een andere inschatting van renteverhogingen in de Verenigde Staten. ABN Amro gaat in de ‘Visie op rente en euro’ van 1 maart nu uit van 3 renteverhogingen door de Federal reserve in de VS. Dat speelt weliswaar in de VS stellen de analisten, maar dat heeft ook invloed op de lange rente in de eurozone.

Verder wijzen de analisten op de verwachting bij veel marktpartijen dat de inflatie hoger wordt door hogere olieprijzen en sterke economische groei in de eurozone. En daarbij komt het al langer bekende feit dat de ECB de obligatieaankopen heeft gehalveerd.

Dat maakt bij elkaar dat ABN Amro de verwachting voor de lange rente heeft verhoogd naar 1% eind 2018 (0,85% in eerdere prognoses). Dat loopt verder op naar 1,3% eind 2019 (1% in vorige prognoses). Het gaat daarbij om de rente op 10 jaars staatsleningen van Nederland, die rente is een belangrijke basis voor de rentetarieven voor de langere termijn. De verwachting voor de korte euribor-rentes blijft gelijk, die blijven tot eind 2019 in ieder geval negatief.

Voor de wisselkoers gaat ABN Amro ervan uit dat de euro nog iets terrein gaat verliezen dit jaar ten opzichte van de dollar. In 2019 zal dan de koers van de euro weer oplopen omdat de renteverschillen met de VS dan kleiner worden.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.