Home

Achtergrond

Trend 13: Blockchains meer dan een hype

Wat zijn de trends van 2018? Blockchains lijken de hype voorbij te zijn en worden nu realiteit. Ook voor de agrifoodsector, waar een oplossing tegen het wantrouwen nodig is.

Blockchains: volgens velen gaan ze de toekomst en de wereld drastisch veranderen. Ook voor de agrifoodsector kan het grote kansen bieden.

Gemeenschappelijk transactieoverzicht

De technologie van blockchains ligt ten grondslag aan de virtuele munt Bitcoin. Blockchain maakt het mogelijk om zonder een tussenpartij als een bank veilig transacties te kunnen doen. In principe is de blockchain-technologie te vergelijken met een gemeenschappelijk transactie-overzicht in een bepaalde keten. Iedere betrokken partij in de keten heeft dezelfde versie van dit overzicht op een computer. Het overzicht houdt bij wie welke transacties doet en wordt bijgehouden door de betrokken partijen en niet door een instantie als een bank. De blokken van data zijn gelinkt in een keten, waaruit de term blockchain (blokketen) is ontstaan.

Om een nieuwe transactie toe te voegen aan het overzicht, moeten alle computers de nieuwe transactie goedkeuren. Wanneer dit niet gebeurt, vindt de transactie niet plaats. Door een aaneenschakeling van betrouwbare en veilige transacties blijft de gehele blockchain, de keten, betrouwbaar. Aan ‘goedgekeurde’ transacties die in het verleden plaatsgevonden hebben, kan niets veranderd worden.

Artikel gaat verder onder de foto. Wat zijn dé agrarische trends van 2018? Boerderij zet ze op een rij. – Foto: Michel Velderman

‘Blockchains dé oplossing voor gebrek aan vertrouwen’

Ge Lan, onderzoeker aan Wageningen University & Research, is zeer optimistisch over blockchains in de agrifoodsector. Volgens haar is het dé oplossing voor het vertrouwensprobleem in de sector. Daarnaast zou het voor boeren ook betekenen dat er meer marge ontstaat voor hen, doordat sommige schakels in de keten niet meer nodig zijn. Ook wordt het volgens Lan makkelijker om activiteiten te financieren. Op basis van de gegevens in de blockchain kan een lening makkelijker uitgegeven worden.

De blockchain biedt betrouwbaarheid en veiligheid, maar het zorgt ook voor transparantie. Bij de blockchain-technologie kunnen immers alle deelnemers alle transacties in de gehele keten volgen en controleren. Blockchains zorgen voor transparantie voor zowel consumenten van het uiteindelijke eindproduct en voor ketenpartijen in de productie.

Artikel gaat verder onder de foto.

De blockchaintechnologie ligt ten grondslag aan de virtuele munt Bitcoin. Blockchains kunnen boeren meer marge opleveren doordat sommige schakels in de keten niet meer nodig zijn. - Foto: Rob Engelaar
De blockchaintechnologie ligt ten grondslag aan de virtuele munt Bitcoin. Blockchains kunnen boeren meer marge opleveren doordat sommige schakels in de keten niet meer nodig zijn. - Foto: Rob Engelaar

Veelbelovend voor 2018

Volgens Lan zijn er geen nadelen maar nog wel veel uitdagingen. Zo hebben bedrijven die hun marktpositie verwerven en behouden door specifieke, concurrerende informatie nu bijvoorbeeld baat bij mindere transparantie. Bedrijven moeten nog overtuigd worden van de voordelen van blockchains, aldus Lan. Op een termijn van 3 tot 5 jaar verwacht Lan dat blockchains volledig geïntegreerd zijn in de agrifoodsector en dat ook boeren er veelvuldig gebruik van maken. Voor het komende jaar verwacht ze dat veel initiatieven die eerder opgezet zijn nu echt van start gaan. Volgens haar is de interesse groot.

Eerste blockchain-transactie landbouw

Een platform waaraan onder andere de banken ABN Amro en ING deelnemen, heeft de eerste blockchain-transactie met een landbouwproduct gerealiseerd. Een vracht soja van de VS naar China via blockchains zorgde onder meer een 3 keer kortere transactietijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.