Home

Achtergrond

Rentevrees in Verenigde Staten drukt beurzen

Vrees voor versnelde stappen om de Amerikaanse rente te verhogen drukten deze week de beurskoersen.

Analisten zien signalen voor dergelijke snellere rentestappen van de Amerikaanse Federal Reserve in de deze week gepubliceerde notulen van de laatste vergadering van de centrale bankiers.

In de directie van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vrijwel zeker de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, benoemd als vice-voorzitter. Hij wordt de opvolger van de Portugees Vitor Constancio. De Ierse kandidaat Philip Lane, president van de Ierse centrale bank, trok zich deze week terug. De Ierse minister van Financiën gaf als reden dat Ierland geen onenigheid wil veroorzaken binnen de eurogroep. De Ierse kandidaat had wel de voorkeur van de commissie Economische Zaken in het Europees Parlement.

Invloed zuidelijke eurolanden groter

Met de terugtrekking van de Ierse kandidaat wordt de invloed van zuidelijke eurolanden in ieder geval groter. Het bestuur van de ECB bestaat uit zes directieleden en de presidenten van de 19 centrale banken van de 19 eurolanden.

Het Britse pond moest deze week een veer laten na tegenvallende cijfers over de werkloosheid en stijging van de lonen. Analisten gaan er steeds meer vanuit dat in mei een nieuwe verhoging van de Britse rente wordt aangekondigd.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.