Home

Achtergrond 8 reacties

Rapport EU-parlement: richt steun op familiebedrijf

De Europese directe inkomenssteun moet meer gericht worden op kleinschalige familiebedrijven.

De steun voor grotere bedrijven moet naar verhouding lager en lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen de steun voor hun eigen boeren af te toppen. Dat is een van de voorstellen die rapporteur Herbert Dorfmann donderdag 22 februari heeft voorgesteld aan het Europees Parlement. De Italiaan Dorfmann is lid van de christendemocratische fractie, maar hij heeft zijn rapport gemaakt als rapporteur voor de gehele landbouwcommissie van het parlement.

Herbert Dorfmann. Foto: EPA
Herbert Dorfmann. Foto: EPA

Toegang tot steun verschilt per lidstaat of regio

De voorstellen van Dorfmann zijn een reactie op de plannen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid, die Europees Commissaris Phil Hogan eind vorig jaar bekend heeft gemaakt. Dorfmann waarschuwt dat meer flexibiliteit voor de lidstaten bij de uitvoering van het landbouwbeleid het gevaar meebrengt dat de eerlijke concurrentie wordt verstoord, omdat de toegang tot steun voor boeren in verschillende lidstaten, of zelfs in verschillende regio’s, kan verschillen. En dus moeten meer nationale bevoegdheden sterk gereguleerd worden, vindt hij.

Verlaging landbouwbudget ligt voor de hand

Over de omvang van de landbouwbegroting staat in het rapport dat het Europees landbouwbeleid alleen aan de doelstellingen tegemoet kan komen als de omvang van het budget op zijn minst op het huidige niveau blijft. De Europese Commissie heeft al aangegeven dat een verlaging van het landbouwbudget voor de hand ligt, waarbij opties zijn gegeven die oplopen tot een vermindering met 30%.

Nader uitgewerkte plannen

Het rapport van Dorfmann is 22 februari in het Europees Parlement gepresenteerd. Het moet uiteindelijk uitmonden in een uitspraak van het parlement, later dit voorjaar. Vrijdag 23 februari praten de Europese regeringsleiders informeel over de begroting. De Europese Commissie is van plan op 2 mei de voorstelen bekend te maken voor de financiële meerjarenbegroting. Daarna zal Phil Hogan met nadere uitgewerkte plannen komen voor het toekomstig landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • .....

  Gewoon een fatsoenlijke prijs geven voor de producten die boeren maken dat zou al een stuk schelen. Hoeven ze ook niet als aapjes te dansen om aan de linkse voorwaarden te voldoen voor inkomenssteun.

 • koestal

  De opruiming van familiebedrijven is al flink aan de gang,kijk maar naar de steun aan jonge boeren,daar wordt al jaren aan de gang,daar komt maar 2 % van de jonge boeren voor in aanmerking,de regels zijn te ingewikkeld en de eisen te streng. De discussie gaat steeds over dit onderwerp met heel weinig resultaat. Veel beloven en weinig geven,enz.

 • Wat is het verschil tussen een fam bedrijf en èen bedrijf van meerdere families?

 • Sjefo

  Terechte opmerking .....

 • farmerbn

  Als ze het geld alleen aan boeren geven ben ik al tevreden. Dus een tandarts met grond geen steun. Ook natuurverenigingen zijn geen boer dus geen geld.

 • A1967

  Farmerbn#, inderdaad, gemeentes, natuurmonumenten ,staatsbos, schiphol....

 • pibo

  en mensen die pensioen genieten dienen ook uitgesloten te worden van alle GLB-steun.

 • koestal

  terechte opmerking ,maar er komt niks van terecht.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.