Home

Achtergrond

Paardengek op de radio

Erik van Roekel (24) ruilde de opleiding paardenhouden aan het Groenhorst College in Barneveld voor een baan als presentator bij radiostation Qmusic. Maar op woensdag verzorgt hij met cliënten dieren op zorgboerderij De Stek in Almere.

Erik van Roekel droomde ervan om bij de bereden politie te gaan, begon aan de opleiding paardenhouden aan het Groenhorst College in Barneveld, maar werd uiteindelijk presentator voor de commerciële radiozender Qmusic. Ook een jong leven kan onvoorspelbaar verlopen. Maar de wereld van de buitenlucht, de stallen, van het verzorgen van de dieren bleef aan de nu 24-jarige presentator trekken. Dus sinds een half jaar werkt hij naast zijn fulltime baan bij Qmusic op woensdag met cliënten op zorgboerderij De Stek in zijn woonplaats Almere.

Zwaarbevochten contract

De hippe wereld van de commerciële radio en die van mensen met mogelijkheden en de boerderij lijken misschien mijlenver uiteen te liggen, maar voor Van Roekel is het nu de ideale combinatie. Hij brak zijn opleiding paardenhouderij na een jaar af, omdat hij op zijn achtiende een zwaarbevochten contract voor een opleidingsplaats bij Qmusic wist binnen te slepen en daarna in vaste dienst kwam. Eind 2014 verhuisde hij vanwege zijn werk bij de radio naar Almere en kwam zo in de buurt van zorgboerderij De Stek te wonen.

‘In een huisje met dieren’

“De paarden bleven toch kriebelen. Ik rijd al sinds mijn vijfde paard en miste die wereld toen ik presentator werd en geen tijd meer had voor de manege. Ik wil later graag in de polder in een huisje gaan wonen met wat dieren erbij. En wilde graag weer wat met paarden en kleinvee doen. Zo kwam De Stek in beeld.”

Erik van Roekel: “Ik heb door het werken met paarden veel zelfvertrouwen gekregen.” Foto: Ton Kastermans
Erik van Roekel: “Ik heb door het werken met paarden veel zelfvertrouwen gekregen.” Foto: Ton Kastermans

Geen vreemde wereld

Op woensdag verzorgt Van Roekel met cliënten de dieren, maakt hokken schoon, dat soort werk. De omgang met de zorgcliënten gaat hem gemakkelijk af, vertelt hij. “Met wat meer geduld en extra aandacht kunnen de cliënten prima functioneren en kun je ze op een normale manier behandelen. Mijn vader begeleidde vroeger als vrijwilliger verstandelijk gehandicapten. Ik ging vaak met hem mee. Voor mij was het dus geen vreemde wereld.”

‘Voor een paard maakt het niet uit hoe je er uitziet. Al spreek je niet dezelfde taal, je kunt elkaar toch leren begrijpen’

Zelfvertrouwen door werken met paarden

Op maandag en vrijdag traint de presentator op De Stek twee uurtjes met een nieuw paard. Hij werkte altijd al graag met ‘lastige’ paarden, of bijvoorbeeld met manegepaarden die een paar dagen rust hadden en barstten van de energie om ze vervolgens weer rustig te krijgen.

Paarden weten precies hoe je je voelt en reageren daar heel direct op. Daardoor leerde Van Roekel zelfverzekerd met de imposante dieren om te gaan. “Als kind werd ik wel eens gepest. Maar voor een paard maakt het niet uit hoe je er uitziet. Al spreek je niet dezelfde taal, je kunt elkaar toch leren begrijpen. Ik heb door het werken met paarden veel zelfvertrouwen gekregen.”

‘Misschien hielp het dat de vrouw van de directeur paardentherapeut is’

Minuut volpraten over zeekomkommer

Die eigenschap kwam hem als aanstormend radiotalent goed van pas. Toen hij in 2012 aan de eerste Q-College meedeed, kwam hij vlot door de eerste schifting heen. Van de duizend aanmeldingen werden er vijftig uitgenodigd voor een stemtest. Daar moest Van Roekel onder meer een minuut volpraten over ‘de zeekomkommer’. Hij had geen idee wat een zeekomkommer is, maar verzon een smakelijk recept voor zeekomkommer met macaroni. Twintig kandidaten kregen vervolgens een pittig gesprek met de directeur en uiteindelijk werd de paardengek met drie anderen toegelaten tot de eerste jongtalentenklas. “Misschien hielp het dat de vrouw van de directeur paardentherapeut is”, grapt hij.

Vriend van de luisteraar

Van Roekel heeft nu elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 13.00 uur een eigen radioprogramma. Hij vertelt daarin geregeld over zijn ervaringen op De Stek. Het is ook de bedoeling bij Qmusic dat de presentatoren persoonlijke dingen vertellen. “Ze willen dat je herkenbaar bent, dat je een vriend van de luisteraar wordt. Daarom komen mijn ervaringen daar geregeld voorbij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.