Home

Achtergrond 3 reacties

Macron zegt Franse boer wacht aan

De Franse president Macron was lange tijd op de landbouwbeurs Sima en sprak met boeren. Zijn boodschap is dubbel.

De Franse president Emmanuel Macron blijft ‘zijn’ boeren van alles beloven: 5 miljard aan extra investeringen, een blokkade van een handelsakkoord met Mercosur als dat slecht is voor de Franse vleesindustrie en zelfs een verbod op het verkopen van agrarische grond aan buitenlanders. Maar tegelijk zegt Macron die boeren ook de wacht aan: jullie moeten moderniseren en innoveren en kunnen niet altijd maar verwachten dat de staat of de EU met de buidel klaarstaat.

‘Ik ben naar ze toegegaan en heb met ze gesproken, toen is dat fluiten snel opgehouden. Ze hebben begrepen dat ik niemand in de kou laat staan’

Praten met boeren

Dat is de grote lijn in twee grote ‘agrarische’ optredens van de Franse president. Eerst nodigde hij eind vorige week zo’n duizend jonge boeren en aspirantboeren uit naar zijn Élysée Paleis om hen zijn visie voor de landbouw voor te houden. Vervolgens trok hij zaterdagochtend om half acht naar Parijs om daar het jaarlijkse Salon de l’Agriculture te openen en er vervolgens maar liefst 12,5 uur rond te lopen en te praten met alle boeren die hij maar tegenkwam. ‘’Ik weet dat sommigen hier me uitfluiten, maar dat zijn er maar weinig. Ik ben naar ze toegegaan en heb met ze gesproken, toen is dat fluiten snel opgehouden. Ze hebben begrepen dat ik niemand in de kou laat staan.”

President Macron aait een Aubrac-koe op de landbouwbeurs Sima in Parijs. Foto: ANP/EPA
President Macron aait een Aubrac-koe op de landbouwbeurs Sima in Parijs. Foto: ANP/EPA

Macron blijft voorstander van sterk GLB

Macron heeft de boeren in de eerste plaats duidelijk gemaakt dat hij, ondanks eerdere geruchten, voorstander blijft van een sterk GLB, inclusief een stelsel dat veehouders en andere boeren een minimumprijs voor hun producten biedt. Dat is ook bevestigd door de machtige voorzitter van boerenbond FNSEA, Christiane Lambert: “De president heeft een erg hard standpunt ingenomen tegenover zijn Europese collega’s. Als in Europa nieuwe prioriteiten worden gesteld, dan moet Europa daar ook de middelen voor bieden.” Verder zal hij ook in Brussel de Franse belangen blijven verdedigen bij het overleg met Mercosur, waar vooral de rundveehouders in Frankrijk een zware bedreiging in zien. Als Brussel de Europese vleesmarkt onderuit haalt, dreigt Macron met een blokkade. Verder houdt de president zijn verkiezingsbelofte om € 5 miljard in land- en tuinbouw te investeren, hoewel hij op de boerenbeurs moest toegeven dat de plannen nog niet zijn ingevuld.

Macron op de SIMA.
Macron op de SIMA.

‘Boeren moeten stoppen anderen de schuld te geven’

Tegelijk eist Macron dat de Franse boeren een omslag maken en stoppen met het altijd weer anderen de schuld geven en met protesteren, zoals juist vorige week weer op grote schaal. ‘’We moeten de status quo omvergooien, want die doet ons langzaam maar zeker de das om. De uitdagingen waar we vandaag voor staan, kunnen we niet tegemoet treden met historische ideeën. Ik verwacht een culturele revolutie; we kunnen niet blijven bouwen en vertrouwen op de intensieve productiesystemen”, hield hij zijn jonge gehoor in het Élysée voor. Hij wil daartoe de landbouw veel sterker organiseren in sectoren om zo de winstgevendheid op te voeren, boeren minder afhankelijk te maken van de Europese fondsen én hen een sterkere positie te bieden tegenover machtige supermarkten en andere partijen.

‘Ik wil de Franse landbouw weer een toekomst bieden’

Om jongeren een kans te geven, denkt Macron ook aan een pensioenregeling voor oudere boeren, maar dan wel weer met staatssteun. Bovenal wil hij de verkoop van goede landbouwgrond aan buitenlanders tegenhouden, nadat recente aankopen van 2.600 hectare vruchtbare akkerbouwgrond door rijke Chinezen tot veel onrust hebben geleid. “Ik wil de Franse landbouw weer een toekomst bieden”, concludeert hij.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eén van de franse problemen is het sociale systeem voor boeren. Frankrijk kent een verplicht pensioenfonds voor boeren die inkomensafhankelijk is. Hoe meer je verdient hoe meer dat je moet afdragen en pensioenpunten krijgt. Echter die punten hebben een maximum. Je betaalt dus meer dan je punten krijgt en de punten gaan naar een ander die weinig verdient en dus weinig betaalt. Erg sociaal maar veel boeren willen geen betaalde punten geven aan een ander. Ze gaan hun inkomen drukken door vooral machines te kopen. In slechte tijden hebben ze een probleem.

 • Attie

  farmerbn, dus geen grond als pensioen, maar punten?
  Dan toch maar liever grond!

 • farmerbn

  Er zijn zeker boeren die grond kopen maar bij grond kopen is alleen de rente een kostenpost en dat schiet niet zo op bij 1% rente en een ha-prijs van 3.000-15.000 euro. Als je al in de mogelijkheid gesteld wordt om grond te mogen kopen. Boeren met een hoog inkomen staan niet vooraan bij de SAFER om nog groter te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.