Home

Achtergrond

Koninklijk belang bij hoge olieprijs

De olieprijzen hebben de weg omhoog weer gevonden na een tijdelijk dip twee weken geleden. Daar zit een koninklijk belang achter.

Het herstel dat vorige week al inzette, kreeg deze week een krachtige steun door uitspraken van de olieminister van Saudi-Arabië, Khalid Al-Falih. Hij hintte op een voortgaande vermindering van de productie van olie door de Opec, ook als dat tot tekorten zou gaan leiden. Analisten zien daarin een duidelijke verandering in de rol van het Saudische koninkrijk, meldt Persbureau Bloomberg. Niet meer de rol van demper op de oliemarkt die tegengas geeft aan meer extreme opvattingen binnen het oliekartel, zoals van Iran en Venezuela. Maar juist voorstander van hogere prijzen, desnoods door de oliekraan dichter te draaien.

De verandering in de houding van Saudi-Arabië is een direct gevolg van de hervormingsplannen van kroonprins Mohammed Bin Salman. Onderdeel van het zogenoemde Vision 2030-plan is het naar de beurs brengen van de staatsoliemaatschappij Aramco. Dat moet de financiële middelen opleveren voor het omvormen van de Saudische economie. Veel minder afhankelijk van olie-inkomsten betekent dat en daar is heel veel geld voor nodig. Een beursgang levert meer op bij goede vooruitzichten voor een stabiele olieprijs op een hoger niveau dan in de afgelopen jaren. De Saudi’s zouden nu streven naar een olieprijs van € 70 per vat, tot nu toe lag dat rond een prijs van € 60.

Forse groei Amerikaanse schalie-olie

Het blijft echter een wankel evenwicht op de oliemarkt. Extra complicatie is de enorme groei van Amerikaanse schalie-olie, die bij steeds lagere prijzen rendabel wordt. Als de prijs internationaal stijgt, neemt daardoor de vraag vanuit de Verenigde Staten weer af omdat productie in eigen land weer lucratiever wordt.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.