Home

Achtergrond

Koers BRF schiet omlaag

De stemming op de beurzen wereldwijd was de afgelopen week niet zo best.

De reeks van beursverliezen begon op vrijdag in de Verenigde Staten, waarna Azië aansloot en ook de Europese beurzen verliezen noteerden. Oorzaak van dit alles is de publicatie van cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat de lonen stegen met 0,3%. Dit zorgde voor een reactie bij beleggers die dit als een teken zien voor inflatie. Inflatie zorgt op haar beurt weer voor rentestijging door de centrale banken. Rentestijging maakt aandelen minder aantrekkelijk ten opzichte van obligaties. Hierdoor verkochten velen hun aandelen en noteerden de beurzen hun verliezen.

Daling koersen agrifoodbedrijven

Of het een direct gevolg is van deze ontwikkeling, is moeilijk te zeggen, maar ook de koersen voor de agrifoodbedrijven lieten grotere dalingen zien dan normaal. De grootste daler afgelopen week was de Braziliaanse vleesverwerker BRF. De daling was goed voor 11,1%. De koers zakte daarmee naar $ 9,90 per aandeel. Varkensvleesconcern WH Group noteerde een min van 6,7%. Met de grootste procentuele daling op dezelfde dag als BRF. Er zijn voor beide bedrijven geen gekke nieuwsfeiten naar boven gekomen die zorgen voor een lagere aantrekkelijkheid van de aandelen. Mogelijk hebben zij ook te lijden onder de grotere machten van de inflatiespeculaties.

Het Duitse Südzucker was de tweede stijger met een klein verschil van 1,2% ten opzichte van vorige week. Foto: EPA
Het Duitse Südzucker was de tweede stijger met een klein verschil van 1,2% ten opzichte van vorige week. Foto: EPA

Bunge grootste stijger

Stijgers waren er ook, alhoewel het er maar twee waren en met weinig overtuigende cijfers. De grootste stijger van afgelopen week was het handelshuis Bunge. Eerder werd al bekend dat concurrent van Bunge, Archer Daniels Midland (ADM) een bod zou doen op Bunge. Afgelopen week werd bekend dat ADM en Bunge inderdaad in gesprek zijn over een overname. Dat deed Bunge goed, want de koers steeg met 2,4%. Het Duitse Südzucker was de tweede stijger met een klein verschil van 1,2% ten opzichte van vorige week. De koers kwam daarmee op € 15,52.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.