Home

Achtergrond

Kabinet Rutte-III vaart wel bij rustige eerste 100 dagen

Kabinet Rutte-III zit inmiddels ruim 100 dagen op het pluche. De enige reuring tot nu toe is bij het ministerie aan de Bezuidenhoutseweg.

Vorige week was het kabinet Rutte-III van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie precies honderd dagen aan het werk. De inwerkperiode zit er officieel op en de eerste bevindingen kunnen worden opgemaakt. PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde deze week graag in debat met het kabinet over deze 100 dagen, maar kreeg door gebrek aan steun van de coalitie geen meerderheid.

Nog geen moment echt in gevaar

Hoewel de meerderheid van het kabinet zeer krap is, is het kabinet nog geen moment echt in gevaar geweest. Er waren wel wat strubbelingen, zoals over de dividendbelasting, maar over het algemeen is het politiek nog erg rustig. Er zijn de afgelopen periode maar twee wetten door het parlement geloodst: de afschaffing van het raadgevend referendum en de introductie van de aflosboete voor mensen die hun hypotheek hebben afbetaald. Grootse nieuwe plannen zijn nog niet gelanceerd. Zeker op gevoelige onderwerpen zullen de voorstellen niet voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart naar buiten komen.

Rust is voor een kabinet een goed teken: het straalt uit de regie te voeren en de touwtjes stevig in handen te hebben, ondanks de problemen waar het kabinet tegenaan hikt

Wiebes en Schouten keihard aan de bak

Rust is voor een kabinet een goed teken: het straalt uit de regie te voeren en de touwtjes stevig in handen te hebben, ondanks de problemen waar het kabinet tegenaan hikt. Want die zijn er zeker. Het epicentrum van de actuele politieke vraagstukken ligt echter niet bij het torentje van Rutte, maar aan de Bezuidenhoutseweg bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Minister Erik Wiebes (EZ) en minister Carola Schouten (LNV) moesten in de eerste 100 dagen keihard aan de bak. Schouten kreeg te maken met de nieuwe berichtgeving over mestfraude, de afwijzing van de pulsvisserij in Brussel en de kalverfraude. Wiebes heeft het Groninger gasdossier onder zijn hoede. Maar ondanks dat de Groningers boos met trekkers naar Den Haag togen, weten beide bewindspersonen de rust te bewaren en leiderschap te tonen. Wiebes krijgt vooralsnog het vertrouwen van de Groningers dat er een geschikte oplossing komt.

Schouten handelt kordaat bij de aanpak van de fraudes die aan het licht gekomen zijn en laat zich niet van haar stuk brengen door een kritische oppositie. Foto: ANP
Schouten handelt kordaat bij de aanpak van de fraudes die aan het licht gekomen zijn en laat zich niet van haar stuk brengen door een kritische oppositie. Foto: ANP

Touwtjes stevig in handen

Ook minister Schouten lijkt de touwtjes stevig in handen te hebben. Ze handelt kordaat bij de aanpak van de fraudes die aan het licht gekomen zijn en laat zich niet van haar stuk brengen door een kritische oppositie of een sector die de problemen mogelijk wat minder zwaar ziet. Schouten zet haar ingezette koers voort.

Duidelijk wie de leiding heeft

Dat ze de regie in handen heeft, benadrukte ze nog even tijdens een debat over dierenwelzijn. Tjeerd De Groot (D66) zei daar na vragen van GroenLinks dat weidegang voor koeien mogelijk toch verplicht wordt, als de sector de doelen niet haalt. “In het regeerakkoord staat letterlijk dat het kabinet geen wettelijke verplichting tot weidegang wil. De sector dient er daarom voor te zorgen dat de eigen doelstellingen in 2020 haalt.” Minister Schouten ziet dat anders. Zij houdt vast aan het convenant en gaat op basis van hetzelfde regeerakkoord geen weidegang verplichten. Wie de leiding heeft, is duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.