Home

Achtergrond

Investeren in afzet mest naar Polen loont

Het afzetten van mest in Polen is een zaak van lange adem, zegt mesttransporteur Kanters Bedrijven. Het bedrijf heeft ingespeeld op scherpere eisen voor export van vaste bewerkte mest door de invoering van AGR-GPS.

Investeren in de afzet van mest loont. De export door mestexporteur Kanters Bedrijven naar Polen en andere Oost-Europese landen is in 2017 gestegen met circa 30%, terwijl de totale export van dierlijk mest naar landen buiten Duitsland, België en Frankrijk juist is gedaald in 2017.

Succesvol mest exporteren naar landen als Polen is wel een zaak van lange adem. Het vergt veel marktonderzoek, geduld met vergunningen, de taal spreken en vooral persoonlijke aandacht voor de afnemers-akkerbouwers in de betreffende landen door ‘de baas zelf’. Dat maakten Thomas Kanters en Ben van Eldijk van Kanters Bedrijven dinsdag 20 februari duidelijk tijdens het Nationaal Mestcongres van Boerderij in Arnhem.

Poolse boer wil eerst zien, dan geloven

Het begint allemaal met goed marktonderzoek zodat je weet wat de afnemer wil hebben, volgens Van Eldijk: “Boeren in Polen hebben andere prioriteiten. Goed zaaizaad komt op de eerste plaats, vervolgens gaat het geld naar gewasbeschermingsmiddelen en dan pas naar meststoffen.” Bovenal geldt ook ‘eerst zien en dan geloven’. De Poolse boer wil met eigen ogen zien dat dierlijke mest beter werkt dan kunstmest.

Dat is ook de reden geweest dat Kanters diverse proefvelden heeft aangelegd in Polen zodat akkerbouwers ter plekke het effect kunnen zien, aldus Thomas Kanters. En dat Poolse akkerbouwers in 2017 naar Nederland zijn gehaald om hier te bekijken hoe mest wordt verwerkt en meststoffen worden samengesteld voor export.

Op die manier kun je op basis van aantoonbare voordelen je product verkopen. Van Eldijk: “De klant bepaalt of hij koopt, maar wij bepalen zelf voor welke prijs.”
Tekst gaat verder onder de foto

In 2017 is mestransporteur Kanters Bedrijven begonnen met het exporteren van vaste bewerkte mest per schip. - Foto: Koos Groenewold
In 2017 is mestransporteur Kanters Bedrijven begonnen met het exporteren van vaste bewerkte mest per schip. - Foto: Koos Groenewold

Minder concurrentie, betere prijs

“In Nederland zien we mest nog te veel als afvalproduct, het moet weer een verkoopbaar product worden”, stelde Van Eldijk. Daarbij zoeken Nederlandse exporteurs te veel op dezelfde plekken naar afzet zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens. Tot circa 1.500 kilometer is wegtransport een optie voor vaste bewerkte mest, bij grotere afstanden zijn alleen korrels kostentechnisch nog interessant, volgens Van Eldijk.

Kanters heeft een eigen manier gevonden om de transportkosten te drukken. Vorig jaar is 12.000 ton mest afgezet met binnenvaartschepen van circa 1.000 ton. Dit jaar gaat het bedrijf beginnen met zeeschepen met een capaciteit van 3.000 ton.

AGR-GPS pakte positief uit voor Kanters

De invoering van AGR-GPS per 1 januari 2017 heeft bij dat alles positief uitgepakt. Het is nu voor Poolse transporteurs, die bijvoorbeeld aardappelen naar Nederland brachten, niet meer aantrekkelijk om mest als retourvracht mee te nemen en tegen dumpprijzen op Poolse akkers te brengen. Daardoor is het makkelijker om een prijs te berekenen die is gebaseerd op de bemestingswaarde van de geleverde mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.