Home

Achtergrond

In de media: ‘Grüne Woche wordt zwarte week’

De landbouw kreeg dubbele steun; een publicitair en een politiek offensief. Maar de landbouw steunde zichzelf niet.

Team Agro NL, de stichting die een positief verhaal wil vertellen over Nederlands voedsel, had zich geen betere start kunnen wensen. De lancering van het initiatief viel samen met de euforische cijfers over de Nederlandse landbouw die voorafgaand aan de Grüne Woche werden gepresenteerd. Ook de landelijke media namen de CBS-cijfers massaal over. De Telegraaf kopte dat ‘de wereld smult van Hollandse bodem’, maar waarschuwde ook voor gevaren als dierziekten en vooral voor gevaren uit de politieke hoek. De Franse actie tegen pulsvisserij is er een voorbeeld van, maar ‘regeltjes uit Brussel kunnen een groot gevaar vormen voor de handel in groente, fruit en vis’, analyseert De Telegraaf. Denk ook aan de Russische boycot.
Artikel gaat verder onder de foto‘s.

Team Agro NL liet zich direct zien op de Grüne Woche. Politieke en publicitaire lobby is nodig zolang cola nog duurder is dan een pak verse koemelk. - Foto: Team Agro NL
Team Agro NL liet zich direct zien op de Grüne Woche. Politieke en publicitaire lobby is nodig zolang cola nog duurder is dan een pak verse koemelk. - Foto: Team Agro NL

‘Boeren terug aan macht’

Dus is naast publicitaire ook politieke lobby nodig. Dat was ook het thema van een artikel in de Leeuwarder Courant met als kop: ‘Boeren terug aan de macht’. Volgens de krant is de ‘politieke wil nog nooit zo groot geweest om de onderhandelingspositie van boeren te verbeteren’. Minister Schouten heeft in het regeerakkoord opgenomen dat de Mededingingswet wordt aangepast als correctie op de ongelijke machtsverhoudingen in de keten. De krant citeert ook Europees landbouwcommissaris Phil Hogan: “In Europa staan de seinen op groen om de marktpositie van boeren te verbeteren. Voor het eerst heeft de Europese Commissie een breed mandaat van de lidstaten om dit regelen.” Hoe is nog afwachten.

Dion Graus

Kamerlid Dion Graus wil dat de minister ingrijpt in de margeverdeling: “Ze moet het geld weghalen bij de supermarkten en teruggeven aan boeren.” Of hij wil minimumprijzen voor basisvoedsel. Kamerlid Jaco Geurts ziet in goede prijzen een antwoord op de anders voortdenderende schaalvergroting in de landbouw.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

En toen kwam de fraude

En net toen de publicitaire seinen op groen gingen, was de landbouw weer terug bij af. Het kreeg de volle hoon van de media over zich heen met fraude bij registratie van kalveren. ‘Koeienfraude is er voor landbouw één te veel’, kopte NRC. “Adviseren boeren elkaar over fraudemethoden?”, vroeg de Volkskrant zich af. De Partij voor de Dieren was er in de Volkskrant als de kippen bij om te pleiten voor duurzame landbouw. De Grüne Woche werd zo publicitair gezien toch weer een inktzwarte week voor de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.