Home

Achtergrond

Grotere vraag leidt tot hogere olieprijs

Na een korte dip lijken de olieprijzen de weg omhoog weer te pakken te hebben.

De prijs van een vat ruwe West Texas Intermediate (WTI)-olie zit weer boven de $ 60,50. Een week geleden was dat bijna $ 2 minder. Toch is het nog een behoorlijke afstand tot de hoogste notering dit jaar, eind januari, toen voor een vat WTI-olie $ 66 werd gevraagd.

Brent-olie laat een vergelijkbare beweging zien. Zat een vat Brent-olie een week geleden nog royaal onder de $ 63, deze week werd de $ 64 alweer gehaald.

De belangrijkste reden voor de opleving is de mededeling van oliekartle Opec. Die verwacht dat de vraag naar olie hoger zal zijn dan eerder dit jaar nog werd verwacht.

De gezonde wereldeconomie zal tot die sneller stijgende vraag dan verwacht leiden, aldus Opec. Het oliekartel verwacht dat de vraag zal stijgen tot 1,59 miljoen vaten per dag in 2018, dat is 60.000 vaten meer dan bij de vorige voorspelling.

Het gevolg van deze positieve vooruitzichten op hogere prijzen zal zijn dat ook niet-Opec-leden, zoals de VS, nog meer zullen worden gestimuleerd om extra olie op te pompen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot een overvoering van de oliemarkt die de prijs onder druk zal zetten.

Vanwege de verwachte hogere olieprijs spreekt Opec de verwachting uit dat de niet-Opec-landen hun productie dit jaar met 1,4 miljoen vaten zullen verhogen. Daarmee denkt Opec dat de oliemarkt – vraag en aanbod – aan het eind van dit jaar ‘weer in balans’ zal zijn.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.