Home

Achtergrond

Geen verrassing over rente bij afscheid Yellen

De Amerikaanse Federal Reserve laat de rente voorlopig ongemoeid.

De laatste vergadering van de Amerikaanse koepel van centrale banken met Janet Yellen als voorzitter leverde geen verrassing op. De rente blijft gehandhaafd op 1,25 tot 1,5%. Dat was ook de verwachting van financiële experts. De opvolger van Yellen is Jerome Powell, die geldt als ondersteuner van Yellen beleid in de afgelopen jaren. Dat betekent ook een voorkeur voor geleidelijke stappen voor een eventuele verhoging van de rente.

Wisselkoers

Volgens persbureau Bloomberg zal Powell in de volgende bijeenkomst van de FED de rente wel weer verhogen. Dat zou de zesde verhoging zijn sinds december 2015. Algemeen wordt rekening gehouden met drie rentestappen in 2018, de eerste is dan in maart.

De FED-bestuurders gaan er nog altijd vanuit dat de economische ontwikkeling de voorgenomen renteverhoging noodzakelijk maakt. De Amerikanen mikken op een gewenste inflatie van 2%, net als de Europese Centrale Bank overigens.

ABN Amro heeft de visie op rente en euro deze week niet gewijzigd. Analisten van de bank houden vast aan een euro-dollar koers die eind 2019 op gaat lopen naar 1,25. Rabobank heeft eind vorige week de verwachting voor de wisselkoers nog iets verhoogd naar 1,28.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.