Home

Achtergrond 4 reacties

Fransen willen boer eerlijker prijs bieden

In Frankrijk worden de eerste stappen gezet om de boer en de verwerker van zijn producten een sterkere positie te geven, vooral tegenover de grote supermarkten. Vanuit die winkelbedrijven klinkt scepsis.

Een verbod op ‘2 voor de prijs van 1’ en soortgelijke aanbiedingen, en een verbod op verkopen onder de inkoopprijs: dat zijn de belangrijkste punten in een nieuwe wet op de ‘commerciële relaties’ in de voedingswereld waarvoor de Franse minister voor landbouw Stéphane Travert een ontwerp heeft ingediend. Travert wil daarmee de belofte inlossen van president Emmanuel Macron, namelijk dat de boer een eerlijker prijs verdient.

De Franse landbouwminister wil [...] uiteindelijk de boer of tuinder een groter aandeel in de winkelprijzen bieden

Travert organiseerde de afgelopen weken een uitgebreide rondetafelconferentie over de toekomst van de voedingsketen. Dat is niets nieuws, want ook vorige ‘nieuwe’ Franse ministers kwamen met zo’n Table Ronde aanzetten. Travert trekt echter nu wel, in navolging van Macron, harde conclusies. Hij wil vooral de positie van de leveranciers aan de supermarkten bij de jaarlijkse onderhandelingen over de inkoopprijzen versterken en daarmee uiteindelijk de boer of tuinder een groter aandeel in de uiteindelijke winkelprijzen bieden. Frankrijk voert daarmee ook daadwerkelijk uit wat in Europa sinds enige tijd wordt bezongen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Franse president Emmanuel Macron (tweede van links) en de Franse landbouwminister Stéphane Travert (derde van links) bezoeken rundveebedrijf in midden-Frankrijk (op 25 januari). De Franse president en landbouwminister willen de (inkoop)positie van boeren tegenover de supermarkten versterken. - Foto: ANP
De Franse president Emmanuel Macron (tweede van links) en de Franse landbouwminister Stéphane Travert (derde van links) bezoeken rundveebedrijf in midden-Frankrijk (op 25 januari). De Franse president en landbouwminister willen de (inkoop)positie van boeren tegenover de supermarkten versterken. - Foto: ANP

De prijs die boeren en tuinders ontvangen, moet gebaseerd zijn op hun productiekosten

‘Verbeteren van het evenwicht in de commerciële relaties binnen de landbouw en voedingssector’, is het eerste en voornaamste doel van de wet. De prijs die boeren en tuinders ontvangen, moet gebaseerd zijn op hun productiekosten. De verkoper én dus niet de koper of supermarkt mag de voorstellen voor die prijs en het levercontract op tafel leggen. De uiteindelijke contracten, die in Frankrijk altijd voor een jaar gelden, moeten makkelijker opengebroken kunnen worden als er wat verandert in de omstandigheden bij de primaire producent. Daarbij krijgen de agrarische organisaties meer macht en zeggenschap bij die onderhandelingsrondes. De wet specificeert echter niet hoe dat vorm gaat krijgen.

Franse overheid wil 2-voor-1-aanbiedingen verbieden

Belangrijk punt is dat de overheid 2-voor-1-aanbiedingen wil verbieden maar 3-voor-2 nog wel toe wil laten. ‘’Op die manier willen we strijden tegen deflatie bij de voedingsprijzen en zorgen voor een juiste verdeling van de toegevoegde waarde”, zegt de Franse minister van landbouw.

De soevereiniteit van Frankrijk op voedselgebied garanderen

Hij wil verder met zijn voorstellen ook ‘de soevereiniteit van Frankrijk op voedselgebied garanderen’ ofwel zorgen dat de Franse land- en tuinbouw voldoende kan produceren om aan de vraag te voldoen. En hij wil bevorderen dat de consument meer kan kiezen voor producten die goed zijn voor de gezondheid en voor het milieu.

Supermarkten: consument wordt de dupe

Maar bij de supermarkten is te horen dat vooral de consument nu de dupe lijkt te worden. Die kritiek komt met name van Thierry Cotillard, directeur van supermarktketen Intermarché. Zijn bedrijf ligt zwaar onder vuur, omdat het de laatste weken zwaar gestunt heeft, eerst met Nutella dat met 70% korting werd verkocht en vervolgens met Pampers, die laatste voor de helft van de normale prijs. In beide gevallen werden filialen overstroomd door klanten, waarbij zelfs de politie te hulp moest komen. Cotillard: ‘’Die enorme toestroom is een teken aan de wand hoe het werkelijk met de koopkracht van de Franse consument is gesteld. Wij moeten nu kennelijk met die forse kortingen stoppen. De enige die daar de dupe van wordt, is de consument. Wij gaan proberen het te compenseren door te stunten met non-food.”

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Een verbod op verkopen onder de inkoopprijs. Er komt dus een minimale bruto marge voor winkeliers? Komt er voor boeren dan ook een verbod om te leveren onder de kostprijs? Allemaal heel lief geknuffel, maar het gaat allemaal niet gebeuren. Hoe jammer het ook is, ook de prijsstelling van landbouwproducten gaat geen gegarandeerde winstformule worden.

 • halbe

  De macht van de supermarkten wordt te groot in Frankrijk.Er zijn maar drie inkooporganisaties tegenover duizenden grote en kleine aanbieders (denk aan streekprodukten en AOPs). Aanbiedingen en reclames werden tot nu toe door de producenten betaald en de extra omzet was voor de supers. Dat het nu menes is van de regering blijkt uit het feit dat Leclerc niet mee wil doen. Eigenaar Eduard Leclerc is een persoonlike vriend van zowel Nicolas Sarkosy als François Hollande. Eduards wil was wet. Macron wil daar nu wat aan gaan doen. De Nutella stunt van Intermarché is een soort protestaktie, dus de supers gaan het wel voelen.

 • koestal

  wat een goed idee !

 • mtseshuis

  Gelijk hier ook doorvoeren, dan maar een vakantie minder....

Of registreer je om te kunnen reageren.