Home

Achtergrond

ECB wil dat probleemleningen snel aanpakt worden

De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat banken sneller problematische leningen aanpakken.

De ECB doelt daarbij op het grote aantal leningen waarop niet wordt afgelost. Een beter moment dan nu is er namelijk niet volgens Danièle Nouy, directeur bankentoezicht bij de ECB. Ze kwam hiermee tijdens de jaarlijkse toelichting op het bankentoezicht.

Ingrijpen gemakkelijk

Met dat juiste moment doelt Nouy op het feit dat de economie in de eurozone al vijf jaar op rij aan het groeien is. Ook de duidelijkheid over de nieuwe regels maakt het ingrijpen nu gemakkelijker. Eind 2017 is een akkoord bereikt over de kapitaaleisen van Basel 3. Daardoor weten banken nu veel beter waar ze aan toe zijn, en zijn ze daardoor veel beter in staat om nu vaart te maken met het aanpakken van problemen, aldus Nouy.

Nieuwe richtlijnen ECB

Dat het om een groot probleem gaat, blijkt uit de cijfers. In het derde kwartaal van 2017 stond er voor € 760 miljard aan probleemleningen op de balansen van Europese banken. Half maart komt de ECB daarom met nieuwe richtlijnen over hoe banken moeten omgaan met hun probleemleningen. Als banken niet aan deze richtlijnen voldoen, moeten ze de ECB uitleg verschaffen. De richtlijnen zijn echter niet bindend.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.