Home

Achtergrond

Daling olieprijs zet door

In de afgelopen week is de olieprijs sterk teruggevallen. In een week tijd werden er vele dollars minder betaald voor een vat ruwe olie.

Brent-olie noteerde een week geleden nog ruim $ 69,50 per vat, daar is nu zo’n $ 4 van af met een notering van iets boven de $ 65,50. Voor de West Texas Intermediate (WTI)-olie geldt hetzelfde scenario. De prijs daalde in zeven dagen van bijna $ 66 naar zo’n $ 61,70 per vat.

Groter risico op koersdalingen

Een belangrijk element in de terugval in de prijs zijn de teruglopende koersen op de aandelenmarkten. Ook de oliemarkt wordt daardoor geraakt. Volgens een marktanalist geldt ook voor de oliemarkt dat er op korte termijn een groter risico wordt ervaren op koersdalingen. De koerscorrectie op de aandelenmarkt heeft blijkbaar een vorm van risico-aversie opgeroepen, waardoor er nu gekozen wordt om posities in de olie af te bouwen, denkt de analist.

Hoogste productieniveau sinds 1983 in VS

Een ander prijsdrukkend effect is de toenemende Amerikaanse productie. De Amerikaanse overheidsdienst Energy Information Administration (EIA) bracht deze week het maandrapport uit over de oliemarkt. Daarin zijn de verwachtingen over de Amerikaanse olieproductie naar boven bijgesteld. De EIA gaat nu uit van een 3% hogere productie in de jaren 2018/2019, wat betekent dat in 2018 gemiddeld 10,59 miljoen vaten per dag worden opgepompt en een jaar later zal dat stijgen tot 11,18 miljoen vaten per dag. Ook blijken de olievoorraden in de VS voor de tweede week op rij gestegen te zijn, begin februari bleek de voorraad met 1,9 miljoen vaten gestegen te zijn tot 141,8 miljoen vaten. Het productieniveau in de VS staat nu op het hoogste niveau sinds de metingen begonnen in 1983.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.