Home

Achtergrond

Brexit-plannen zorgen voor daling Kerry Group

De grootste daler van afgelopen week was Kerry Group in de pool van agrifoodbedrijven. De Ierse zuivelaar noteerde een daling van 4,4%.

Het bedrijf presenteerde op dinsdag 20 februari enkele jaarresultaten van 2017. De omzet behaalde de € 6,4 miljoen met een volumegroei van 4,3%. De totale winstcijfers werden niet bekendgemaakt. Later dit jaar komt het gehele jaarrapport. Het bedrijf noemde het ‘mindful’ consumeren en de daarbij behorende snelle innovatie die het bedrijf daarvoor inzet als belangrijke drager voor de groei. Consumenten vragen steeds hogere gezondheidsstandaarden van voedsel en hierin liggen kansen voor nieuwe producten, aldus Kerry Group.

Ondanks de goede resultaten daalde de koers met, zoals gezegd, 4,4%. Mogelijk komt dat door de brexit-opmerkingen die CEO Edmond Scanlon maakte bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij zei dat het bedrijf tevreden is over de huidige voorbereidingen in het geval van een harde brexit. Daarnaast noemde hij echter ook dat een bepaalde, belangrijke productielocatie nog niet helemaal goed is ingericht voor een mogelijke brexit. Dit moet slecht gevallen zijn op de beurs. De tweede grootste daler was het Braziliaanse BRF met 4,3%. De derde in de rij van dalers is Nestlé. De koers van Nestlé zit al een tijdje in een daling. De resultaten van afgelopen handelsjaar, die afgelopen week bekend werden, waren beneden verwachting. Dit droeg bij aan een verdere daling.

Yara en K+S grootste stijgers

Kunstmestproducent Yara was afgelopen week, samen met kaliproducent K+S de grootste stijger. De koers van beide bedrijven steeg met 5,5%. Afgelopen week werd het rapport ‘Water soluble Fertilizers Market’ uitgebracht. Hierin staan de laatste informatie over de markt voor vloeibare kunstmest en de vooruitzichten voor de komende vijf jaar. Mogelijk zijn de vooruitzichten positief geïnterpreteerd door de investeerders, want beide bedrijven in dezelfde tak van sport deden het goed op de beurs.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.