Home

Achtergrond

Stabiele markt voor kunstmest

KAS lijkt met een prijs van iets boven € 25 het jaar uit te gaan. Kali kan de komende maanden nog wat duurder worden.

De rust is teruggekeerd op de kunstmestmarkt. Eind oktober kwam er voor het laatst wat bij de KAS-prijs op. Sindsdien bleef deze meststof op hetzelfde prijsniveau steken, zo blijkt uit cijfers van groothandel Triferto. KAS nutramon noteert deze week € 25,25 per 100 kilo. Het prijsverschil met voorgaande jaren werd ook wat kleiner, omdat de prijzen toen in het najaar licht omhooggingen. In 2017 noteerde KAS in week 50 € 23 en in 2016 was dat € 22,25 per 100 kilo.

De energieprijzen zijn onder meer debet aan de rust op de kunstmestmarkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor aardgas dat voor ammoniakproductie nodig is. Die prijzen gingen lange tijd fors omhoog, maar de laatste weken is dat anders. Energie noteert nu ongewijzigd en kan zelfs iets goedkoper worden.

Het leidt echter niet tot lagere kunstmestprijzen. KAS lijkt ongewijzigd het nieuwe jaar in te gaan. De handel stelt in deze periode van het jaar ook niet veel voor. Vraag en aanbod zijn zeer beperkt. Handelaren en boeren hebben hun zaakjes wel gedaan. De handel heeft zijn voorraden ingeslagen en boeren hebben voldoende voor de eerste kunstmestgift. Voor de tweede en derde gift slaat men nu nog niets in.

Voor de andere meststoffen is de situatie iets anders dan voor KAS. Dat geldt bijvoorbeeld voor kali. Al noteert kalizout 60% deze week ongewijzigd: € 31,70 per 100 kilo; een kleine euro meer dan vorig jaar. Richting het voorjaar kan kali weer wat in prijs gaan stijgen. Daar zijn 2 oorzaken voor. Ten eerste wordt de productie van deze meststof iets teruggeschroefd en ten tweede ligt de Europese prijs van kali nu lager dan de wereldprijs. Dat leidt tot een soort prijscorrectie. Tripel superfosfaat dan. Deze meststof noteert eveneens ongewijzigd: € 40 per 100 kilo. In tegenstelling tot kali staan de prijzen hier echter licht onder druk.

Prognose: ongewijzigde KAS-prijs.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.