Home

Achtergrond

Speculatie over ingrijpen Opec doet prijs opveren

Begin van de week ging de daling van de olieprijs onverminderd door.

Sinds begin oktober is al sprake van een doorgaande terugval in de olieprijs. Ook de afspraak van de Opec-landen om samen met Rusland de productie te beperken met 1,2 miljoen vaten per dag heeft de angst op de markt niet kunnen wegnemen dat er sprake zal blijven van een overaanbod olie. De enigszins afzwakkende wereldwijde economische groei in combinatie met de steeds verder opgevoerde schalieolieproductie in de Verenigde Staten leidt tot onzekerheid. Dat resulteert in de nu al weken durende dalende notering van de olieprijs. Zowel Brentolie als West Texas Intermediate (WTI-)olie bevindt zich in een, zoals deskundigen het noemen, ‘bearmarket’. Zo wordt het genoemd als in een korte tijd er sprake is van een daling van ten minste 20% ten opzichte van de recente piek.

Opmerkelijk is dat ook de aankondiging van Saoedi-Arabië om de komende 6 maanden de productie niet te beperken met nog eens 250.000 vaten, maar met 322.000 vaten per dag, geen enkele invloed heeft gehad op de prijsvorming.

WTI-olieprijs stijgt naar $ 45,25, Brentolie naar $ 53 per vat

Toch veerde de olieprijs woensdag 26 december weer wat op onder invloed van opmerkingen van de minister van energie Suhail Al-Mazrouei van het Opec-lid Verenigde Arabische Emiraten. Hij zei dat de Opec hardere maatregelen zal nemen, mocht blijken dat de aangekondigde productieverlaging niet voldoende is om de oliemarkt weer in balans te brengen. Deze uitspraak leidde tot een stijging van de WTI-olieprijs van $ 42,50 naar ruim $ 47 om vervolgens weer terug te zakken naar $ 45,25. Brentolie steeg van $ 50,25 naar bijna $ 55,25 om daarna te zakken naar $ 53 voor een vat.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.