Home

Achtergrond

Opec wil overaanbod olie beperken

Begin van de week wist olie voor het eerst in tijden een hogere prijs per vat te bereiken.

Er is een aantal redenen waarom er een hogere prijs betaald moet worden. Allereerst is de ‘wapenstilstand’ in het handelsgeschil tussen de VS en China van groot belang omdat dat de wereldeconomie steunt en de vraag naar olie zou kunnen aanjagen. Daarnaast lijken Rusland en Saoedi-Arabië voortgang te boeken in hun overleg om de olieproductie terug te schroeven. Ook Canada, de op 3 na grootste olieproducent ter wereld, zal de olieproductie verminderen, nadat de premier van de provincie Alberta zei oliebedrijven te dwingen om de productie het komend jaar met 8,7% te verminderen. Volgens deskundigen zal dit zorgen over het mondiale overaanbod in 2019 doen verminderen.

Opec-vergadering in Wenen

Woensdag 5 december liep de olieprijs weer wat terug. Dat heeft alles te maken met de aanstaande Opec-vergadering in Wenen. De verwachting is dat de olieproducerende landen zullen besluiten de oliekraan in 2019 enigszins dicht te draaien. Volgens een deskundige van ABN Amro zal het kartel, samen met een aantal niet aangesloten grote olielanden, besluiten tot een productieverlaging van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag.

Sancties tegen Iran hebben geen effect

De olieproductie ligt nu ook op een hoog niveau, omdat de Amerikaanse sancties tegen Iran weinig effect sorteren. De grote afnemers van Iraanse olie kunnen daar namelijk gewoon mee doorgaan. Iran kwam door deze sancties afgelopen maand onder de 3 miljoen vaten per dag uit, maar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten produceerden gezamenlijk 480.000 vaten per dag meer. In totaal produceerde het kartel in november 33,08 miljoen vaten per dag, een stijging van 40.000 vaten op maandbasis.

Het leverde al met al een schommelende olieprijs op. Een vat WTI-olie ging van $ 50 naar $ 54,50 om daarna weer terug te vallen naar $ 51,50. Brent-olie liep op van $ 58,50 naar $ 63,50 en daarna terug te vallen naar $ 60,40.

Of registreer je om te kunnen reageren.