Home

Achtergrond

Opec-aankondiging laat olieprijs maar kort stijgen

De olieprijs daalde begin van de week opnieuw, nadat de koers vrijdag na de Opec-top steeg. Op die dag werd duidelijk dat de Opec-landen en enkele andere grote olieproducenten de productie in 2019 zullen gaan beperken met 1,2 miljoen vaten per dag.

Maandag verloor een vat ruwe olie echter weer zo’n 3%. De oorzaak daarvan ligt op een paar vlakken. Allereerst waren deskundigen ervan uitgegaan dat de olieproductie door de Opec verder beperkt zou worden dan 1,2 miljoen vaten, er was uitgegaan van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag. Ook de voortgaande handelsoorlog tussen de VS en China en de afnemende economische groei van China spelen hierbij een rol.

Dinsdag kwam een ommekeer. Het stilleggen van het olieveld El Sharara in Libië deed de olieprijs sterk oplopen. Dat bleek echter maar tijdelijk, woensdag daalde de prijs alweer. De Energy Information Administration kwam namelijk met de verwachting van de olieprijs in 2018-2019 naar buiten. De verwachting van de gemiddelde WTI-prijs werd met 2,4% naar beneden bijgesteld tot $ 65,18 per vat. Voor 2019 is de prognose zelfs met 16,4% naar beneden gegaan tot $ 54,19 per vat. Voor Brent-olie geldt eenzelfde tendens. In 2018 -2,3% naar $ 71,30 en in 2019 -15,2% naar $ 61 per vat.

Dat de Opec minder gaat oppompen, betekent overigens niet dat er minder olie op de markt komt. De verwachting is dat de Amerikaanse schalieolieproductie flink zal groeien in 2019. Gecombineerd met een iets afvlakkende wereldeconomie is een doorgaande prijsdaling te verwachten.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.