Home

Achtergrond

Olieprijs zakt naar laagste prijs dit jaar

De olieprijs is in een enorme duikvlucht beland.

Afgelopen dinsdag dook de prijs van Brent met 6% omlaag, nadat er ook op vrijdag en maandag bij elkaar al meer dan 3% van de prijs afging. Woensdag volgde een herstel van 1,75%, maar de daling is opnieuw fors op donderdag. Rond 15.00 uur stond de Brentprijs bijna 3% in de min. Woensdag 19 december sloot de olieprijs op $ 57,24 voor een vat Brent-olie. Met de daling van donderdag is het tot nu toe het laagste niveau dit jaar bereikt en het einde van de daling lijkt nog niet in zicht. Begin oktober stond de prijs van Brent-olie uit de Noordzee nog boven € 86 per vat na een vrijwel continue stijging sinds midden februari met een prijs van $ 62,59.

Overminderd groot aanbod uit VS

Belangrijke oorzaken zijn extra productie in Rusland en een onverminderd groot aanbod uit de Verenigde Staten. De VS is inmiddels de grootste olieproducent ter wereld geworden, vooral door de productiegroei van schalie-olie. Toenemende zorg over een lagere groei van de wereldeconomie versterkt het effect van een grootaanbod. Begin december krabbelde de olieprijs nog wat omhoog, omdat de Opec-landen aangaven dat ze de oliekraan iets verder dicht willen draaien dan eerst gedacht.

Prijs WTI op dieptepunt

De huidige prijzen liggen circa 35% onder het hoogste niveau in oktober. Ook de prijs van de belangrijkste Amerikaanse notering, de West Texas Intermediate (WTI) ligt op een dieptepunt. Woensdag lag de eindnotering op $ 48,17, begin oktober was dat nog $ 76,41. De huidige prijs ligt daarmee ook rond 35% lager dan ruim twee maanden geleden.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.