Home

Achtergrond

Moeizame handel in schapen en lammeren

Een hogere prijs voor lammeren en schapen zit er momenteel niet in. Op de laatste schapenmarkt van het jaar in Leeuwarden werden stabiele prijzen gerealiseerd.

Een grote inkoper zorgde er eigenlijk in zijn eentje voor dat de prijzen niet omlaag gingen. Omdat het de laatste markt van het jaar was, nam deze inkoper wat meer dieren mee om genoeg voorraad te hebben voor de rest van het jaar. Normaal gesproken hadden de prijzen bij deze aantallen wel een stapje terug moeten doen, aldus handelaren.

Consumenten eten minder schapen- en lamsvlees

Want hoewel de prijzen dus een pas op de plaats maakten, is de markt maar matig. De vraag valt tegen, omdat de consumptie van schapen- en lamsvlees minder is dan voorgaande jaren. De tegenvallende vleesafzet vertaalt zich in een mindere vraag naar de dieren. Hoewel er nog wel karkassen worden geïmporteerd, is het volume aan deze kant ook een stuk minder.

Op de markt van dinsdag 18 december leverden zware rammen € 110 tot € 122,50 per dier op. Dat is nog altijd € 2,50 per dier meer dan in dezelfde week een jaar geleden. Volgende week is er vanwege kerst geen markt. De eerste markt is pas na de jaarwisseling op dinsdag 8 januari.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.