Home

Achtergrond

Koers van kaasbedrijf Savencia blijft dalen

De grootste daler op de beurs de afgelopen 2 weken was de Franse kaasmaker Savencia.

De koers van Savencia zit sinds mei 2018 in een neerwaartse spiraal. In mei werd het hoogtepunt van dit jaar tot nu bereikt: € 90,80 per aandeel. Daarna liep het bergafwaarts door onder andere tegenvallende financiële resultaten en moeilijkere marktomstandigheden. Afgelopen week werd de laagste koers van 2018 aangetikt: net onder de € 60. De afgelopen 2 weken daalde de aandelenwaarde met bijna 8%.

De precieze oorzaak van de forse daling is niet duidelijk. Mogelijk heeft een online artikel waarin wordt ingegaan op de winstgevendheid van investeringen van Savencia invloed gehad op de stemming van beleggers. In het artikel op Simplywall.st wordt uitgelegd dat de winstgevendheid op investeringen van Savencia niet goed is. Volgens de website is de winstgevendheid 7,7% en zou het 15% moeten zijn.

LambWeston

Ook aardappelverwerker LambWeston noteerde een daling van 7,7%. Na de presentatie van de financiële resultaten in oktober, liet de koers een stijging zien tot het hoogste punt van dit jaar. Dit hoogtepunt lijkt nu echter voorbij en de koers daalde naar $ 75,49 per aandeel op het moment van schrijven.

Nieuwe directeuren JBS

Het bedrijf dat de hoogste koersstijging heeft doorgemaakt, is de Braziliaanse slachterij JBS. De koers steeg met 7%. De slachterij maakt positieve ontwikkelingen mee na de fraude, waaronder de prestaties van het bedrijf en het vertrouwen van beleggers veel geleden hebben. Afgelopen week werden een nieuwe directeur en financieel directeur aangesteld. Daarmee wordt de vader van de 2 broers die worden verdacht van omkoping vervangen als CEO van het bedrijf.

De nieuwe CEO wil de winst van het bedrijf opkrikken en ziet veel mogelijkheden in de Amerikaanse vleesmarkt. De verandering van directeuren kreeg de handen op elkaar van de beleggers die weer mogelijkheden zien met aandelen in het bedrijf.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.