Home

Achtergrond 5 reactieslaatste update:31 dec 2018

Kunnen boeren nog boer blijven in polder Westzaan?

De polder Westzaan is door provincie Noord-Holland aangewezen als urgentiegebied. Actie is nodig tegen de bodemdaling, is de boodschap. Melkveehouder Cees Oudkerk maakt zich grote zorgen. Kunnen hij en zijn collega’s nog wel boer blijven in de polder?

Melkveehouder Cees Oudkerk is afwisselend boos en emotioneel. Hij kijkt om zich heen, ziet zijn koeien, het open landschap, de sloten, een paar ganzen. De laatste weken heeft hij af en toe het gevoel dat hij alles gaat kwijtraken. “Onze boerderij, met alles erop en eraan, dit is wat ik ben. Ik ben verweven met dit veenland en deze streek. Mijn overgrootvader is hier begonnen. Mijn vader heeft hier decennialang geboerd; hij is 99 jaar en geniet vanuit zijn rolstoel nog steeds van de koeien. Dit alles laat ik mij niet ontnemen.”

Cees Oudkerk: “Bedrijfsverplaatsing? Ik ga hier echt niet weg.” Opvolger Mark Flipse staat op de achtergrond. - Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
Cees Oudkerk: “Bedrijfsverplaatsing? Ik ga hier echt niet weg.” Opvolger Mark Flipse staat op de achtergrond. - Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Oudkerk (56) legt het hoofd niet in de schoot, ook al is hij, zoals hij dat zelf omschrijft, de laatste tijd ‘wat negatief in de bol’. Provincie Noord-Holland heeft beloofd om met de boeren te gaan praten. Oudkerk pakt de uitgestoken hand aan. De datum van het overleg staat in zijn agenda.

Actieplan tegen bodemdaling

Hij wil op die 25e januari graag aan de verantwoordelijke gedeputeerde vertellen wat het actieplan tegen bodemdaling voor hem en zijn collega’s in de polder Westzaan betekent. En hij zal uitleggen dat er best maatregelen genomen kunnen worden tegen bodemdaling, er zijn praktische oplossingen denkbaar waarbij de boeren gewoon verder kunnen met hun bedrijf. Daar gaat hij de gedeputeerde van overtuigen.

Maar dan slaat de twijfel toch weer toe. Kan de plannenmakerij nog worden gestopt? Misschien is de politieke druk inmiddels al zo groot dat er geen weg terug meer is. Dan worden de boeren opgeofferd. “Vreselijk, ik moet er niet aan denken.”

Vijfde generatie staat klaar

Oudkerk heeft 80 melkkoeien en zo’n 60 hectare grond in gebruik. Zijn neef Mark Flipse, zoon van zijn zus, staat klaar om het bedrijf over te nemen. Hij zit inmiddels in de maatschap. Mark is de vijfde generatie van de familie die straks op de boerderij komt. Oudkerk zegt er alles aan te gaan doen dat dat ook lukt. Dat gunt hij zijn neef, zijn vader van 99 en zeker ook zichzelf.

Het plan tegen bodemdaling in de Noord-Hollandse veenweidegebieden is bij hem aangekomen als een mokerslag. Westzaan, de polder waar Oudkerk en 5 andere melkveehouders hun bedrijf hebben, is aangemerkt als urgentiegebied. Dat klinkt onheilspellend.

Eerder deze maand stonden tientallen boeren met hun trekker voor het provinciehuis. Oudkerk was erbij. In een van de varianten uit de vuistdikke nota wordt gesproken over wijziging van de bestemming van polder Westzaan van landbouw in natuur. “Nou dan weet je het wel”, zegt Oudkerk. “Dan wordt de hele boel hier onder water gezet.”

Kiezen voor tussenweg

Om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en problemen met burgerwoningen te voorkomen, moet de bodemdaling worden tegengegaan, vindt de provincie. Oudkerk: “In deze polder gaat het om een daling van 2,8 millimeter per jaar. Je kunt er inderdaad natuur van maken, maar dan ben je ook 6 renderende melkveebedrijven kwijt. De weidevogels idem dito. Laten we toch voor een tussenweg kiezen.”

Alles is beter dan de hele polder te veranderen in een natuurgebied

Daling van de bodem kan worden gereduceerd met onderwater- en peilgestuurde drainage, weet Oudkerk. “Daar wordt onderzoek naar gedaan en die technieken lijken goed te werken. Je zou ook klei in en op de bodem kunnen aanbrengen. Alles is beter dan de hele polder te veranderen in een natuurgebied. Mijn advies aan de gedeputeerde is om de onderzoeksresultaten af te wachten. Er is helemaal geen reden voor paniek.”

Teelt van natte gewassen

In de provinciale nota’s wordt geschreven over de mogelijke teelt van natte gewassen, zoals lisdodde en kroosvarens. Oudkerk gelooft er niet in. “Moeten de melkveehouders daar hun inkomen uit verdienen? Dat lukt nooit. Bovendien wil ik geen lisdodden telen. Mijn collega’s hier in de polder ook niet; wij zijn melkveehouder en dat willen we blijven.”

Laatste reacties

 • husky

  Geachte Cees, ik hoop dat je daarnaast ook vragen kunt stellen waarom de landbouw wordt opgeofferd voor het vliegverkeer en het autoverkeer en industrie en natuur......ben bang dat u geen eerlijk antwoord krijgt.

 • Jehao

  Ik hoop dat er nog wat gezond verstand boven komt bij de politiek

 • Vhouder

  allemaal schijnbewegingen van de politiek om de echte problemen luchtvaart verkeer industrie eigenlijk dus gewoon de verwende consument maar niet aan te pakken . Heeft toch helemaal geen nut dat boertjes wegpesten de consument barst van het geld en vrijetijd en wil alleen maar meer luxe en comfort en verre reizen. Dus dan maar wat boeren de schuld geven en schijn natuur aanleggen

 • landboer

  Jesse klaver 7 vliegreizen dit jaar....

 • ponthoeve

  Beste Cees,
  ik zelf een boerderij in de uiterwaarden en dat is nu verleden tijd. ik dacht ook dat gaat niet gebeuren, afgraven en onderwater maar het is gebeurd de plannen begonnen al in 1995 en zijn in ons gebied in 2015 afgerond . Lang volgehouden maar in 2012 de grond verkocht op onteigenings basis. ca 20 ha pacht de binnendijkse grond wilde RWS niet kopen. dan maar blijven op de boerderij en omgebouwd tot restaurant dat is dus wel een generatie geweest. maar Cees blijf niet trekken aan een dood paard, al die mooie ideeen voor andere methoden met hoog water in jouw polder , het komt er op neer, jij werken en ploeteren en de ambtelijke diensten komen excursie houden om te laten zien hoe goed het gaat. ook al ben je negatief in de kop maak een keuze en mijn mening is kijk er fris tegen aan en gooi het helemaal om of vertrek naar een andere lokatie, naar een veel hoger gebied in het oosten van het land maar wel veel hoger!!! en ga daar verder boeren en laat de pilot de pilot met al die lisdodde en andere natuurplantjes. je bent 56 dus mooie leeftijd om voor generaties het vervolg te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.