Home

Achtergrond

Europese Commissie moet rol pakken in ggo-debat

Nederland wil de Europese Commissie aansporen tot modernisering van het beleid voor genetische modificatie. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan speelt de bal ten onrechte terug.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de Europese regels voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo-richtlijn) van juli dit jaar leidde in Nederland tot weinig optimistische reacties. Het leek er op dat de Europese rechters elke nieuwe vorm van genetische modificatie onder de verouderde regels uit 2001 wilde laten vallen.

Crispr-Cas

De Nederlandse plantenveredelaars staan te popelen om nieuwe technieken, zoals Crispr-Cas toe te passen. Niet om futuristische nieuwe gewassen te ontwikkelen, maar om de klassieke veredeling te versnellen. Met Crispr-Cas is het mogelijk een soorteigen eigenschap heel snel en precies ‘in te bouwen’ in een bestaand ras. De techniek leidt tot een nieuwe generatie gewassen, die de verbeterde eigenschappen ook weer aan hun nakomelingen doorgeven.

Genetische modificatie bij mensen

Buiten de Europese Unie wordt al volop met de nieuwe veredelingstechniek geëxperimenteerd. En niet alleen bij planten. Een week geleden werd een Chinees onderzoek gepubliceerd, waarin werd gemeld dat er kinderen zijn geboren van wie de erfelijke eigenschappen zijn aangepast. Genetische modificatie bij mensen is in Nederland en de Europese Unie nog vele grenzen te ver. Maar als het gaat om plantenveredeling staat de Nederlandse regering in beginsel positief tegenover het gebruik van genetische modificatie.

Modernisering regelgeving

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en Waterstaat) stuurde begin deze week een brief over de ggo-richtlijn aan de Tweede Kamer. Van Veldhoven ziet de uitspraak van het Europese Hof als een aansporing om de Europese regelgeving te moderniseren. De rechterlijke uitspraak biedt geen oplossing voor de nieuwe veredelingstechnieken, waarvan plantenveredelaars nu al gebruik zouden kunnen maken – en waarvan veredelaars buiten Europa la lang gebruik maken.

Agriculture Outlook Conferentie

De ggo-richtlijn moet worden aangepast aan de meest actuele kennis en de stand van de techniek, schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Tot nu toe hebben de Nederlandse inspanningen in Brussel echter weinig uitgericht. Of zoals Van Veldhoven met gevoel voor understatement zegt: “De Nederlandse initiatieven hebber er niet tot geleid dat de Europese Commissie haar afwachtende houding heeft gewijzigd.”

Dat de Europese Commissie blijft afwachten bleek donderdag nog tijdens de jaarlijkse Agriculture Outlook Conferentie. Europees Commissaris Phil Hogan speelde daar de bal vakkundig terug naar de lidstaten, die zich volgens hem verschuilen achter de Europese Commissie (EC).

Actie Europese Commissie

Maar daar gaat Hogan toch voorbij aan zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is de Europese Commissie die het initiatief heeft als het gaat om verbetering van de bestaande wetgeving. Lidstaten kunnen suggesties doen, druk uitoefenen, en lobbyen, maar het is de commissie die een wetsvoorstel indient en voorleg aan de ministers en het Europees Parlement. Hier is actie van de Europese Commissie nodig.

Lees ook: Hogan: EU-lidstaten aan zet over veredeling

Of registreer je om te kunnen reageren.